Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Slånaronia

Aronia × prunifolia

Slånaronia_Aronia × prunifolia Slånaronia_Aronia × prunifolia

Slånaronian är tät- och upprättväxande buske som kan användas till friväxande eller klippta häckar eller i buskage. Slånaronian blommar med vita blomställningar i juni. Bladen är mörkgröna och blanka och får en fantastisk orangeröd höstfärg.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

200-300 cm

Blomning:

Vår

Växtzon:

1-5

Slånaronia_Aronia × prunifolia Slånaronia_Aronia × prunifolia

Slånaronian är en populära häckväxter eftersom den är en frisk och härdig växt som trivs på många olika platser. Som en fritt växande häckväxt blir slånaronian 2–3 m hög och lika bred. Slånaronian tål beskärning väl och därför används den också för häckar som beskärs. Slånaronian är härdig och trivs i växtzonerna I–V.

De mörkgröna, ovala och blanka bladen är något mindre än hos bäraronia. De svarta bären är mindre och inte lika goda som hos bäraronia, men lämpar sig för hushållsbruk tillsammans med andra bär. Bärsaften är vackert mörkröd, men orsakar fläckar. Det lönar sig att uppmärksamma detta när man väljer växtplats, till exempel i närheten av uteplatser eller barnens lekplatser.

Slånaronian trivs bäst i sol eller halvskugga. På en solig växtplats är blomningen som rikligast och höstfärgerna som djupast. Kan planteras i många typer av jordar. Jordförbättra med planteringsjord. Planteringsavståndet är 100 cm, som häckväxt 3 per meter.

Till en början har slånaronian glesa skott, men den blir snabbt tätare. Slånaronian tål beskärning väl. Den kan föryngras tidigt på våren genom att ta bort några av de äldsta skotten. Slånaroniabeståndet kan förnyas genom att skära ner det, lämna då cirka 20 cm av de gamla buskarna. När slånaronian används som klippt häckväxt formas den varje år efter midsommar. På en växande häck lämnas 15 centimeter ny tillväxt och på en gammal häck endast några centimeter.

På grund av växtens naturliga växtsätt blir den övre delen mycket tätare än den nedre, vilket betyder att om häcken får växa fritt så kommer de övre delarna med tiden att skugga de nedre grenarna. Sträva efter att forma häcken som ett A så att de övre grenarna inte kommer åt att skugga de nedre, undvik formen V.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Slånaronians bär är ätliga men det finns namnsorter som har speciellt stora bär.

Sök