Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Småbladig basilika

Ocimum basilicum ssp. minimum

Småbladig basilika är en välsmakande liten bladört. Den har basilikans karaktäristiska milda och goda smak, men bladen är bara 0,5-1 centimeter långa. Sorten växer till en dekorativ sfärisk kudde. Småbladig basilika kan odlas året runt inomhus.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

10-15 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Blomning:

Sommar

Småbladig basilika kan odlas inne i en kruka och utomhus på en solig och varm plats. Fröerna kan sås året runt i S-Jord och odlas inomhus. Under den mörka årstiden behöver den dock lite extra växtbelysning. Småbladig basilika är en söt örtväxt, som med sin vackra sfäriska form pryder en ensam kruka, men den kan även kombineras i en kruka med andra örter. Sätt gärna småbladig basilika i ytterkanten av en samplantering, då den bildar en fin kantväxt kring övriga örter.

Liksom andra basilikor, trivs småbladig basilika bäst på en varm och solig plats. Basilikan vissnar ner redan vid låga plusgrader. Småbladig basilika trivs i näringsrik jord. Ört & grönsaksjord eller U-Jord är lämpliga jordar att använda. Småbladig basilika har planteringsavstånd 15-20 centimeter.

Den småbladiga basilikan växer bäst när jorden hålls jämnt fuktig, men inte blöt. Gödsla den med Växtnäring Tomat & grönsak eller Växtnäring Universell i bevattningsvattnet.

Eftersom basilikan är mycket känslig för kyla, plantera ut den först när medeltemperaturen under dygnet är över 15 grader, och ta in den när temperaturen sjunker på hösten. Vid låga temperaturer behöver den skyddas med täckväv.

Basilikan skördas genom att klippa bort nya skott och blad kontinuerligt under växtsäsongen. Toppning av plantan stimulerar ny bladtillväxt så att du kan skörda hela växtsäsongen. Om plantan går i blom kommer bladen att tunnas ur, och få en bittrare smak. Undvik detta genom kontinuerlig klippning.

Eftersom aromerna lätt försvinner vid torkning är det bättre att förvara bladen genom infrysning.

 

Sök