Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Snötörel

Euphorbia graminea

Skir växt med bollformigt växtsätt som blir översållad av små vita blommor hela sommaren. Samplantera med andra sommarblommor i vackra arrangemang på soliga platser.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

35-50 cm

Blomning:

Sommar, Försommar, Höst

Snötöreln är en mycket tacksam sommarblomma. Snötörel är en vacker flerårig ört, men här i Sverige odlar vi den som sommarblomma. Den blommar rikligt med ett hav av små vita, snöflingeliknande blommor. Växten är mycket tålig och blommar oavbrutet hela sommaren. Blommar maj-september. Höjd ca 35–50 cm. Den är mycket dekorativ i krukor, amplar, planteringar, gärna tillsammans med andra sommarblommor.

En vanlig sort i handeln är `Diamond frost`.

Ursprung Mexiko, norra och västra Sydamerika samt Kuba.

Snötörel säljs som utplanteringsväxt på våren. Den kan planteras ut när frostrisken är över. Placera den i sol till halvskugga. Snötörel tål både blåst, regn och även lite torka. Det är en mycket vacker samplanteringsväxt men fungerar även som solitär, speciellt om man sätter flera plantor i samma kruka. Trivs i näringsrik, väldränerad jord som U-jord. Gödsla gärna med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Det går även att föröka snötörel från frö eller med sticklingar. Sådd görs tidig vår, februari-april. Det går att övervintra snötöreln, ställ den ljust inne som krukväxt och ta stickling på plantan vår eller höst.

Ta sticklingar på hösten och övervintra inne, ljust och svalt.

Sök