Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Tårbjörk

Betula pendula ’Youngii’

tarbjork_betula-pendula-youngii

Tårbjörk är en vårtbjörkssort med små blad och hängande grenar. Den är ofta ympad på en 2–6 meter hög vårtbjörk. Trädets krona blir snabbt cirka 3 meter bred. Det här lilla trädet med sitt speciella utseende passar väl som solitärträd.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

300-500 cm

Blomning:

Vår

Växtzon:

1-6

tarbjork_betula-pendula-youngii

Tårbjörken passar som solitär i en bebyggd miljö och i stadsparker. Den blommar med gula hängen vid lövsprickningen i maj-juni. Bladskivan är liten, endast 1–2 centimeter lång. På hösten blir bladen matt orangegula, precis som vårtbjörkens blad. Tårbjörken trivs i växtzonerna I–VI.

Tårbjörken trivs bäst på en solig växtplats. I rikligt med ljus förblir kronan vacker. Lämpligt växtplats har jord som är fukthållande och måttligt näringsrikt. Tårbjörken planteras i jord som förbättrats med Planteringsjord.

Tårbjörken tål blåst relativt bra som ung, men ett gammalt träd tappar lättare kvistar. Det snabbväxande trädet rotar sig huvudsakligen i det översta marklagret och tål inte markfyllning eller vägsalt omkring rötterna.

Stammen skadas och murknar lätt, till exempel av stötar med en gräsklippare och därför lönar det sig att inte klippa nära stammen.

När trädet är ungt formas kronan så att den ser ut som ett paraply. En fullväxt tårbjörk beskärs så lite som möjligt, främst avlägsnas döda kvistar. Beskärningen görs helst i augusti eftersom saven stiger kraftigt på vårvintern och våren.

Använd Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Sök