Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Trädgårdstulpan

Tulipa gesneriana

Trädgårdstulpaner röda Trädgårdstulpaner orange Trädgårdstulpaner vita Trädgårdstulpaner röda

Trädgårdstulpaner är storblommiga, bredbladiga tulpanvarianter som blommar i april-juni. Trädgårdstulpaner delas in i olika grupper av sorter beroende på blomningstid, mångfald av blommor, form och historia.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-50 cm

Färg:

Röd Orange Mörklila Rosa Blå Ljusblå Lila Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Vår

Trädgårdstulpaner röda Trädgårdstulpaner orange Trädgårdstulpaner vita Trädgårdstulpaner röda

Enkla tidiga trädgårdstulpaner blommar i slutet av april och början av maj. De är ca 30-40 cm höga och starkstammade sorter såsom lila ’Purple prince’ och röda ’Christmas Marvel’. Sorterna är lämpliga för fleråriga växtgrupper, som krukväxter och som snittblommor.

Flera tidiga trädgårdstulpaner blommar i april-maj, men längre än de enkla tidiga sorterna. De bli ca 30 cm höga och passar även som snittblommor. Exempel på sorter av trädgårdstulpaner i denna grupp är den gula ’Monte Carlo’, den gulröda randiga ’Monsella’ och den tomatröda ’Abba’.

Triumf-gruppen av trädgårdstulpaner är den vanligaste bland grupperna och tar upp ca 45% av tulpanfältet i Nederländerna. Triumf-tulpanerna blommar i maj och klassificeras som medelstora tidiga tulpaner. Varianter inkluderar orange ’Princess Irene’, röda ’Couleur Cardinal’ och gula ’Yokohama’. Sorterna är lämpliga för fleråriga rabatter och som snittblommor.

Darwin-hybrider av trädgårdstulpaner är oftast rödgula eller orangeblommiga och har en växthöjd på ca 50 cm. Darwin-hybrider blommar i maj med stora blommor. Populära sorter inkluderar röda ’Apeldoorn’, gula ’Golden Apeldoorn’, rosa-röda ’Van Eijk’ och rosa ’Pink Impression’.

Enkla sena trädgårdstulpaner blommar i maj-juni. Varianter inkluderar mörklila ’Queen of Night’, vit-röda ’Sorbet’ och gula ’Big Smile’.

Dubbla sena trädgårdstulpaner blommar i maj eller början av juni. De växer något högre än tidiga dubbla sorter, men blir sällan mer än 50 cm höga. Sorterna är lämpliga för fleråriga planteringar och sorterna i denna grupp används också som snittblommor. Exempel på dubbla sena trädgårdstulpaner är den rosa sorten ’Angelique’. Andra sorter inkluderar orange ’Orange Princess’ och lila ’Blue Diamond’.

Andra grupper av trädgårdstulpaner inkluderar liljetulpaner, papegojtulpaner och Viridiflora-tulpaner.

Trädgårdstulpaner trivs på en ljus och varm planteringsplats. Jorden ska vara näringsrik, fluffig och väldränerad så att lökarna inte ruttnar i för våt mark.

Förbättra gärna den befintliga jorden på planteringsplatsen genom att blanda upp med Planteringsjord.

Plantera trädgårdstulpaner i augusti-oktober på ett djup av cirka 10 cm, med ett planteringsavstånd på cirka 10 cm.

Kalka gärna planteringen med Trädgårdskalk på våren, och när bladen börjar titta fram kan man med fördel gödsla med Trädgårdsgödsel Spira.

Efter blomningen, klipp av blomställningen men låt bladen sitta kvar medans de vissnar ner eftersom näringsämnen lagras tillbaka ner i löken då.

Sök