Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Vårtbjörk

Betula pendula

vartbjork_betula-pendula

Vårtbjörk växer allmänt i hela landet men växer inte upp på fjällen. Vårtbjörken har en enda stam och kan bli upp till 30 m hög. De blanka, gröna bladen är triangelformade, spetsiga och har dubbelt sågade kanter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

150-250 cm

Blomning:

Vår

Växtzon:

1-8

vartbjork_betula-pendula

Vårtbjörken är populär som fristående gårdsträd, men passar även i grupper och som allé. Trädets stam är rent vit, på äldre träd spricker den upp i längdriktningen och blir mörkare. Vårtbjörken är mycket härdig och den trivs i växtzonerna I–VIII.

Med sin breda krona kräver vårtbjörken mycket utrymme och är därför som vackrast när den får växa fritt. Vårtbjörkens grenar är långa med hängande kvistar. Den kallas därför ofta även hängbjörk. Vårtbjörken är enkönad: honhängena är upprätta och 2 cm långa, hanhängena är 5–6 cm långa och hängande. Vårtbjörken blommar i maj strax efter lövsprickningen. Bladens höstfärg är matt orangegul.

Vårtbjörken trivs i sol i en frisk fuktig eller torr sand- och moränjord. Vårtbjörken trivs bättre än glasbjörken i torr jord, men den tål även att tidvis stå i vatten. Den snabbväxande vårtbjörkens rötter sprider sig över ett stort område och förbrukar näring och fukt från sin omgivning och hindrar därmed andra växter från att växa bra. Vårtbjörken planteras i jord som förbättrats med Planteringsjord och plantavståndet är 5–7 meter.

Björkar beskärs så lite som möjligt, främst avlägsnas döda kvistar. Beskärningen görs helst i augusti eftersom saven stiger kraftigt på vårvintern och våren.

Vårtbjörkens stam skadas och murknar lätt av stötar och den vita nävern som en gång skadats växer inte tillbaka. Man kan plantera marktäckande perenner som tål torka, såsom waldsteinia under björkarna.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Vårtbjörken kan skiljas från glasbjörken på sommaren tack vare bladens form: vårtbjörkens blad är triangelformade eller fyrkantiga, glasbjörkens blad är rundare. Vårtbjörkens blad har redan som ungt träd en hårdare yta än den luddiga glasbjörken.

Sök