Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Vipphortensia

Hydrangea paniculata

Vipphortensia Vipphortensia

Det är inte förvånande att vipphortensia blev den första växten att bli utnämnd till ”Årets höstfröjd” av trädgårdsbranschen. Man kan nämligen nästan inte göra fel med vipphortensia.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

200-300 cm

Färg:

Rosa Limegrön Vit Gröna löv

Blomning:

Sensommar, Höst

Växtzon:

90 cm

Rekommenderade produkter

Vipphortensia Vipphortensia

Precis som vårens skönhet syrén skänker glädje strax före midsommar, är vipphortensia höstens motsvarighet. Därför kallas vipphortensia även för syrénhortensia. Vipphortensia är en stor buske, som med åren växer sig stor och trädliknande i zon 1-5. Bladen är mörkgröna, tandade, och bryter ut sent på våren. Den blommar mellan augusti och oktober med enorma klasblommor som liknar syrénens blomning. Blommorna skiftar i färgerna lime, vitt, gräddvitt och gammelrosa, färgerna varierar beroende på sort. Vanliga sorter är ”Limelight”, och ”Vanille Fraise”. Vipphortensia är en tålig hortensia jämfört med sina storbladiga släktingar. Den klarar att stå i gassande solsken, men vill då gärna få lite skugga under delar av dagen. Jorden ska vara något sur och gärna ha en grov struktur, och kunna hålla kvar fukt (mullrik), men inte vara vattendränkt. Passande jord att använda vid plantering är Rhododendronjord.

Vipphortensia är väldigt vacker när den står i en halvskuggig lundmiljö, som solitär, där den får möjlighet att breda ut sig och växa till en trädliknande buske. Där den trivs blir den 2-3 meter hög, och 1,5-3 meter bred.

”Gödsla med sekatören” är ett uttryck som passar vipphortensia, eftersom vipphortensia blommar på årets nytillväxt. Det betyder att när du beskär den på höst eller tidig vår, kommer den att skjuta nya skott, som sedan kommer att blomma under sensommar och höst. Och det bästa är att den tål en ganska hård beskärning, så det är svårt att misslyckas.

Grenarna på vipphortensia är känsliga för snö, så skaka av snön under vintern.

Plantera vipphortensia i en blandning av 50% befintlig jord och 50 % Rhododendronjord för att få ner pH-värdet på planteringsplatsen. Gropen ska vara stor, för att hålla pH-värdet mer stabilt. Sätt gärna Trädgårdskant kring plantan för att hålla ogräs på avstånd, då blir plantan mer lättskött. På våren ska jordytan dressas med ett lager ny Rhododendronjord, samt gödslas på våren med Trädgårdsgödsel Spira.

Syrénhortensia blir tät och kraftig av regelbunden beskärning efter att plantan har etablerats. Lägg snittet precis ovanför en nod (där skottanlagen finns), att ta bort grenar som växer på tvären igenom busken, tunna ur om den är för tät genom att klippa äldre grenar nere vid marken. Korta in långa grenar för att få önskad form på busken. Passa på att ta sticklingar när du beskär!

Vipphortensians vackra blomställningar går utmärkt att torka. De behåller färgen väl, och är vackra ensamma i vas eller i en blombukett.

 

Sök