Hoppa över innehåll

Bind en julkrans av barrträd

Kransar är vackra dekorationer som skapar julstämning i hemmet. Det är både roligt och enkelt att binda egna kransar. Vi delar med oss av några tips för hur du kan gå tillväga.

Text: Johanna Vireaho
Foton: Hanna Marttinen

Bind en grön julkrans av barrträd

Kransar skapar definitivt julstämning. Varför inte testa på att binda din egen julkrans? I trädgården kan du samla grenar från olika barrträd. Har du inte tillgång till någon trädgård kan du även besöka din närmsta trädgårdshandel för att hitta material till din julkrans.

Snö i trädgården

Snart är det jul! Barrträd håller sig fina hela vintern. Förutom att binda en julkrans kan du samla material från trädgården och använda i andra dekorationer.

Ta grenar från barrträd som snabbt återhämtar sig, till exempel idegran och thuja. Även ärtcypress, sävenbom, svartgran och tall kan användas som material för kransen men där bör du vara försiktigare med vart du tar grenarna. Ibland kan det vara lämpligt att ta bort en hel stor gren från ett större barrträd som som har många grenar. Skär av grenen med ett vasst verktyg för att göra snittytan så ren som möjligt. Efter höstblåsten kan du även hitta lämpliga grenar på marken i trädgården eller i skogen.

Ärtcypressen 'Boulevard'

Ärtcypressen ’Boulevard’ vars grenar kan användas som kransmaterial.

Hiba

Hiba växer oftast till en stor buske eller ett flerstammigt medelstort träd. Dess vackra grenar passar perfekt i kransar och blomsterarrangemang.

Grenar i korg

Klipp av grenarna med en vass sax, samla dem i en korg och rengör grenarna vid behov.

Kombinera gärna grenarna från barrträd med vackra grenar av prydnadsbuskar, som till exempel norskspirea ’Grefsheim’. I blomsterbutikerna kan du även hitta vackra julblommor eller doftande eukalyptus som blir härliga tillskott i kransen.

Snötäckta frökapslar

I trädgården kan du även samla vackra frökapslar som blir passande tillskott i julkransen.

Kottar i korg

Samla kottar under vinterns snöfria dagar. Kottarna kan användas till att skapa vackra dekorationer i hemmet både under och efter jul.

Bind din julkrans

Bind din kransstomme genom att fläta samman långa och smidiga grenar tills tjockleken är lämplig. Mjuka gärna upp grenarna för att de ska bli mer flexibla, då hårda och stela grenar lätt kan gå sönder när stommen binds. Böj sedan stommen till en ring. Om stommen inte är stabil kan du stödja upp den med hjälp av ståltråd.

Du behöver:

  • En kransstomme
  • En sekatör
  • Grenar av barrträd, eukalyptus eller andra passande grenar
  • Tunn ståltråd
  • En sax

Gör såhär:

1. Klipp de grenar som ska bindas in i kransen i små bitar. När du använder olika sorters barrträd och andra grenar i får du en vacker variation i den gröna kransen.

Kombinera olika sorters grenar för att få variation i kransen.

2. Placera några avklippta grenar på stommen och bind ståltråd runt ändarna några gånger. Du kan välja att antingen addera grenar i små buketter eller individuellt, beroende på deras storlek.

3. Fortsätt addera grenar till stommen. Det kan vara en bra idé att knyta grenarna växelvis mot insidan av ringen, parallellt med ringen och utåt från ringen. Detta gör kransen jämnt grön och fyllig. Fortsätt att addera grenar tills kransringen är full. Du kan även välja att endast täcka delar av stommen för att få till en halvkrans.

Fortsätt att addera till grenar till kransstommen. Fyll halva ringen för att bilda en halvkrans eller fortsätt klä in hela kransen i grenar.

4. Avsluta genom att trä in ståltråden i stommen. Du kan även binda en ögla för upphängning genom att använda tjockare ståltråd eller eller ett snöre. Dekorera gärna kransen med ett silkesband. Häng din julkrans på ytterdörren eller inomhus och välkomna julen.

Tips: ska du binda en krans som ska hängas upp inomhus kan du med fördel använda dig av grenar som inte barrar när de torkar.

Julkrans

Julkransen håller sig fin länge, även när grenarna torkar.

Sök