Hoppa över innehåll
Barrväxter

Hiba

Thujopsis dolabrata

I Sverige växer hiba till en stor buske eller ett ofta flerstammigt medelstort träd med koniskt växtsätt. Barren har ett exotiskt utseende och liknar platta ormfjäll.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

90-1200 cm

Färg:

Gröna löv

Thujopsis dolabrata kallas hiba, och är den enda i släktet hibor under familjen cypressväxter. Hiba kommer från Japans bergstrakter, där den växer i skugga och ståndorten är kyligt fuktig. Hiba är nära släkt med Thuja, men skiljer sig från Thuja på barren som är något större. Hiba är vintergrön, och trivs i zon I-lll (IV). Den blir 9-12 meter hög i Sverige, men i sitt hemland i Japan kan den bli upp till 30-40 meter hög. Stammen är roströd och flagig, och barren är blanka och gröna på ovansidan, undersidan är silveraktigt strimmiga.

Hibas blommor är mycket små och bildar sfäriska kottar, ca 12-15mm i storlek.

Hiba trivs i halvskugga. Jorden ska vara fuktig men inte våt. Växten trivs naturligt i sur jord, men den kan anpassa sig till mer kalkhaltig jord.

Planteringsavståndet är 100 cm.

Plantera hiba i en blandning av 50% befintlig trädgårdsjord och 50% Rhododendronjord. Gödsla Hiba med Trädgårdsgödsel Spira eller rhododendrongödsel. Den är långsamväxande och behöver normalt sett inte beskäras, men den tål beskärning. Grenar som skadats under vintern tas bort på våren.

På sensommaren kan plantan stärkas inför invintringen med Trädgårdsgödsel Mognad. Täck gärna jordytan kring hiba med Täckbark och granris för att skydda mot frost.

Det går att föröka hiba med sticklingar.

Sök