Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Norskspirea ´Grefsheim´

Spiraea x cinerea ´Grefsheim´

Med sina vackra böjda grenar fulla av blommor är norskspirea en av våra mest populära prydnadsbuskar. Den blommar i maj-juli med mängder av små vita och svagt doftande blommor.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-150 cm

Färg:

Vit Silvergrå blad

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-6

De grågröna bladen på norskspirea är små, smala och håriga. Blomställningen består av massor av små vita blommor.

Norskspirea är ganska snabbväxande, den bildar en tät och kompakt buske som är 100-150 cm hög. Den används ofta som ett staket, eller i en grupp. Busken är härdig upp till zon I-VI.

Det är lätt att sköta norskspirea, och den har inga stora krav på livsmiljön. Den blommar allra vackrast på en solig plats och trivs väl i halvskugga. Grenarna på norskspirea är tunna, placera den därför inte under ett tak där det riskerar att ramla ner snö som knäcker grenarna.

Norskspirea trivs bäst på lätta, sandiga och näringsrika jordar. Lämplig jord är Naturgödslad plantjord. När den används som en grupplantering eller som staket är ett lämpligt planteringsavstånd 70-100 cm.

Gödsla norskspirea på våren med Trädgårdsgödsel Spira, och på hösten med Trädgårdsgödsel Mognad.

Äldre exemplar kan föryngras genom att beskära de glesblommande äldsta grenarna efter blomningen, eller tidigt på våren innan knopparna öppnas. Grenarna ska klippas av 10 cm över marken.

Norskspirea blommar på föregående årsskott, därför ska den inte beskäras. Busken kommer att återhämta sig, men de nya skotten kommer att växa sig täta och kommer att behöva tunnas ut.

Norskspirea har vackra höstfärger.

Sök