Hoppa över innehåll

Plantera en häck – Så här gör du

En häck ger minskad insyn och en grön vacker bakgrund till dina andra växter i trädgården. Här får du tips på hur du lyckas med plantering av häckar.

Fem tips för att plantera en häck

  1. Tänk igenom vilken storlek du behöver och välj en lämplig växtart. Det är viktigt att fundera på det tillgängliga utrymmet: hur brett och högt får häcken växa? Barrotade plantor planteras på våren, april och maj, eller sent på hösten. Plantor som är krukodlade kan planteras under hela säsongen.
  2. När du gräver en planteringsgrop är det ett par saker du behöver tänka på. Djupet på planteringsgropen och planteringsintervallet. Detta påverkas av plantornas storlek – en bra allmän regel är cirka 50 cm djup.
  3. Använd rätt jord. Spara jorden när du gräver planteringsgroparna. Blanda sedan hälften av den jorden med planteringsjord. Planteringsjord används vid all slags plantering utomhus av buskar, träd, perenner och som jordförbättring i rabatter och trädgårdsland. Ge dina växter en riktigt bra start vid planteringen!
  4. Det är en bra idé att vattna planteringsgropen innan plantering – försvinner vattnet snabbt är den väldränerad och vid behov kan du blanda i lera för att hjälpa jorden att behålla vattnet. Plantera plantorna och tryck till marken runt rotklumpen för att skapa stabilitet. Vattna en gång till.
  5. Slutför planteringen. Det är fördelaktigt att använda ett täckskikt över markytan. Det minskar behovet av bevattning och förhindrar att ogräs kan spridas. Dessutom ser det riktigt snyggt ut! Täckbark och Furubark är bra alternativ för att ge planteringen goda förutsättningar och Oxidsvart flis eller Nötbrun flis kan med fördel användas i endast dekorativa ändamål.

 

Plantera häck

Skötsel för häcken

Det är viktigt att vattna häcken regelbundet under etableringsperioden. Sedan får du anpassa vattningen efter temperatur, hur mycket det regnat och såklart vilken typ av sort man valt. På våren kan du jordförbättra med kogödsel och sedan gödsla med Trädgårdgödsel Spira. Under vårvintern behöver vintergröna växter skyddas med skuggväv mot den starka vårsolen.

I vårt växtbibliotek har vi olika häckar och buskar som du kan läsa mer om:

Och många fler!

 

Sök