Hoppa över innehåll

Lättskötta krukväxter med Pimpsten

Plantera gröna växter direkt i Pimpsten eller gör dina egna specialanpassade odlingsmixer där gröna växter trivs och frodas.

Lättare inomhusodling med Pimpsten

Hasselfors Garden Pimpsten är en produkt från naturen själv – nämligen ren, vulkanisk sten. Pimpsten är att lätt och poröst material tack vare luftfickorna i stenen. Med sin porösa struktur kan Pimpsten absorbera och lagra vatten som ges till växterna efter behov. De lätta stenarna bidrar med jämn fukt och ett luftigt underlag för gröna växter. Den är särskilt lämpad för växter med ömtåliga rötter, som fallet är för många tropiska gröna växter, samt kaktusar och suckulenter som trivs i ett luftigt, sandigt susbtrat.

Pimpsten är ett mångsidigt odlingsmedium som fungerar som det är i hydroponisk –jordfri– odling, men även för att blanda specialanpassade jordblandningar för olika växter och deras behov.

Odla kaktus i pimpsten.

Dra nytta av Pimpstens naturliga fördelar

När du använder Pimpsten ​​för gröna växter eller använder den som ingrediens i dina egna jordblandningar förbättrar du förhållandena för växternas rotsystem då du ger rötterna ökad luftighet och jämnare fukt. De porösa stenarna absorberar extra fukt och vatten, och ger den till växterna efter behov. Detta gör att växtens rötter får just den fukt de behöver. Rötterna får utrymme att utföra sin viktigaste uppgift – att ta näring för en sund växttillväxt. På grund av sin sammansättning komprimeras inte Pimpsten över tid, utan behåller en luftig struktur och kan återanvändas flera gånger. Pimpsten är ett neutralt odlingsmedium och lämpar sig därmed för en mängd olika växter.

För tropikernas pärlor

Många tropiska växter, särskilt de av släktet Araceae, som kräver ett luftigt, poröst medium och jämn luftfuktighet, trivs väl i Pimpsten. Denna släkt växter inkluderar bland annat de populära växterna monstera, philodendron, skelettsköld och rosenkalla. Plantorna kan planteras direkt i pimpsten eller i en jordblandning lämplig för kallaväxter. Blanda exempelvis 2 delar Pimpsten, 2 delar Orkidéjord, och 1 del Blomjord med leca. Pimpstenen bidrar med luftighet och binder vatten, orkidéjorden försurar mixen och bidrar till en grövre textur, blomjorden bidrar med organiskt material och näringsämnen.

Många tropiska växter kommer från Amazonasområdet där jorden är sur, porös, näringsrik och luftig. Många epifyter, det vill säga växter som lever som klätterväxter i naturen, trivs också i luftiga odlingsmedium. Ett bra odlingsmedium för orkidéer skapas till exempel av en blandning av 2 delar Blomjord med leca, 1 del Pimpsten och 0,5 del Orkidéjord.

För växterna av familjen Araceae kan du blanda din egen odlingsmix som består utav Pimpsten, Orkidéjord och Blomjord med leca. Växter som trivs i denna luftiga mix inkluderar till exempel monstera, philodendron, skelettsköld och rosenkalla.

Kaktusar frodas i Pimpsten

Pimpsten ger en utmärkt grogrund för kaktusar och suckulenter som generellt har rötter som är för känsliga för fukt. Aven växter inom törelsläktet, såsom trekantseuforbia, växer bra i Pimpsten, eftersom deras rötter är känsliga för överdriven fukt och kan ruttna utan att det märks.

Använd pimpsten när du odlar kaktus.

Plantera med Pimpsten i kruka

När du planterar växter är det bra att ta hänsyn till din egen skötselrutin, det vill säga hur du vattnar växterna  och hur ofta du är redo att vattna. Valet av kruka spelar också roll, både om du använder jord eller Pimpsten. I en porös, oglaserad keramikkruka avdunstar fukt från växtens odlingsmedium snabbare än i till exempel en glaserad keramikkruka, plast- eller metallkruka. Använd gärna en innerkruka i keramikkrukor. Pimpsten fungerar även bra i självbevattningskrukor där du enkelt kan övervaka fukten.

Du kan använda pimpsten vid odling i kruka.

Skölj pimpstenen innan du planterar, så det redan är fuktigt. Lägg först lite Pimpsten i botten av krukan, sätt sedan ner plantan och fyll därefter försiktigt på med Pimpsten kring plantans rötter. Var noga med att inte plantera plantan för djupt, utan plantera den på samma djup som den växt tidigare. Efter plantering, skydda växten från direkt solljus i ett par veckor för att ge plantan tid att rotas. Vattna därefter växten måttligt efter behov och spraya gärna bladen med jämna mellanrum för att bibehålla fukt. Det är en bra idé att tilla till plantan ofta i början av omplantering i ett nytt medium för att se att växten mår bra. Stötta höga växter upptill med en stödpinne om det behövs för att hålla plantan upprätt innan den är ordentligt rotad.

God start för sticklingar

Pimpsten är även lämpligt för sticklingar. Du kan använda ren Pimpsten som den är till sticklingar, men precis som till etablerade växter kan du också göra specialanpassade odlingsmixer. Särskilt lättruttnande sticklingar får nämligen en skonsam start i Pimpsten. Sticklingar av tropiska växter bör först sättas i en behållare med vatten för att låta dem lagra vatten. Suckulenter och kaktusar kan planteras direkt i Pimpsten. Skölj Pimpstenen i förväg så att det är lagom luftigt och fuktigt. Observera sticklingens välbefinnande i början och spraya och vattna efter behov. Sticklingar av fuktkrävande växter kan med fördel rotas under en glaskupa eller täckt av en plastpåse.

Använd pimpsten för att låta dina sticklingar rota sig.

Gödsla regelbundet för god tillväxt

Gröna växter behöver tillräckligt med näring och naturligt ljus för god tillväxt. Pimpsten innehåller inte näring, så växter som planterats i Pimpsten måste gödslas regelbundet under växtsäsongen. Detsamma gäller växter som växer i olika de olika odlingsmixerna med pimpstenen. För sticklingar påbörjas gödsling först när sticklingen har rotats och en utspädd gödselblandning bör då användas. Växtnäring Universell, som kan tillsättas bevattningsvattnet, är lämpliga för gödsling. Om plantorna får extra ljus under vintersäsongen med en planta eller dagsljuslampa bör de vattnas och gödslas på nästan samma sätt som under växtsäsongen.

Text & arrangemang: Johanna Vireaho
Bild: Hanna Marttinen

 

Sök