Hoppa över innehåll

Lyckas med dina citrusväxter

Att odla citrus anses ofta vara utmanande, men det är faktiskt lättare än vad du tror. Att pryda sin uteplats eller balkong med växter från medelhavsområdet har blivit mycket populärt på senare år.

Så odlar & tar du hand om dina citrusväxter enligt Raila

Långt innan växter från medelhavsområdet blev populära, har Raila Aitamurto intresserat sig för deras odling och dessutom odlat olika citrusfrukter i sitt hem i cirka 15 år. Under årens lopp har hon lyckats odla ett brett urval av växter i trädgården: omkring 40-50 träd!

Raila står intill citrusträd.

För Raila Aitamurto är citrushobbyns bästa ögonblick när hon märker att plantan verkligen trivs.

Raila skrattar över tanken att hobbyn ”gick över styr” för länge sedan. Hennes första citrusträd följde med hem redan 1989, men livslängden för dessa dvärgcitrusträd var ganska kort, detta eftersom Raila vid den tiden inte hade tillräckligt med kunskap för hur man sköter om dem.

– Jag hann döda ett flertal träd innan jag fick veta att plantan ska underhållas som en perenn. Sedan dess har de hållit sig levande i cirka 15 år, under vilka antalet plantor bara ökat i antal, och de äldsta plantorna har överlevt sedan dess.

Närbild på citrusträdets vackra lila blommor.

De citrusdoftande blommorna kan vanligtvis avnjutas flera gånger om året.

De största utmaningarna är övervintringen och skadedjur

Raila säger att hennes främsta framgång i hennes hobbyodling är när hon märker att plantan verkligen trivs.

– Citrusfrukter ger alltid frukt om de ges optimala förhållanden, så du bör sträva efter att ge dem de bästa möjliga förutsättningarna.

Omogna citrusfrukter.

Att vänta på att frukterna ska mogna kräver tålamod, eftersom det kan ta ungefär ett år efter blomningen innan frukterna blir helt redo för användning.

Att odla citrus anses ofta vara någonting svårt, men enligt Railas uppfattning skapas utmaningarna främst av förutsättningarna för övervintring och de skadedjur som lätt angriper citrusen. Under vintersäsongen trivs citrusen bäst under förhållanden med svalare temperaturer än vanlig rumstemperaturer. Enligt vad Raila erfar är de värsta skadedjuren bladlöss, som är mycket svåra att bli av med.

– Som tur är har jag haft flyt och bara fått några få skadedjur genom åren. Citrus är som skadedjursmagneter, men jag själv har agerat snabbt och inspekterar alltid nya växter noggrant efter skadedjur.

Raila står i sin trädgård med en vagn med små citrusträd.

Raila gillar särskilt att växterna ger frukt och att de är snygga.

För att lyckas med övervintringen gäller det att plantan får stå i en svalare temperatur än den vanliga rumsluften. Railas citrusträd övervintras på glasverandan, medan de större träden får stå i garaget. Temperaturen ute på verandan har sänkts för att vara svalare än rumsluften, detta för att bättre stämma överens med de vintertemperaturer som är i Medelhavsområdet.

Raila upplever att citrusträd inte är särskilt krävande. Till exempel är behovet av skötsel ganska lågt under vinterhalvåret, så länge växtens förutsättningar är i ordning.

– Man måste komma ihåg att det är torra landväxter från söder. Växter ska vara en fröjd och inte en börda. Jag vill inte ha sådana som kräver mer tid än vad jag vill ge. Och det här är inga krävande växter.

Alla kan njuta av citrusen: du kan vara tacksam för två blommor som doftar underbart eller för att få 20 citroner för eget bruk. Det finns inga regler, och det är därför det här är en trevlig hobby.

Rota citrusen i flaska

Raila ger också sina bästa tips för odling av citrussticklingar. Förökning med sticklingar i all sin enkelhet innefattar en metod där man tar en lämplig gren från moderplantan, låter rötter få växa fram och lägger den i en egen kruka för att växa.

Enligt Raila är de långsammognade citrusfrukterna underbart enkla när det kommer till att föröka genom sticklingar. När en gren skärs från ett blommande och produktivt träd fortsätter den att blomma och producera, även om den bara är fem centimeter hög.

Bild på tre olika citrusträd.

I den mittersta krukan syns en fingerlime, som skiljer sig från andra citrusträd med sitt mer grenliknande utseende.

Raila rotar ofta sina citrus sticklingar i en tom flaska, eftersom det skapar sitt eget mikroklimat där, och sticklingen behöver inte vattnas eller underhållas på annat sätt. Flaskan skärs, dräneringssnitt görs i botten och sedan fylls bottendelen med ett luftigt växtmedium, till exempel en blandning av citrusjord, lecakulor och orkidéjord.

Sticklingen petas in i blandningen och basen blötläggs och pressas hårt innan sticklingen täcks med toppen av flaskan. Som snabbast kommer rötterna att dyka upp i flaskan om några veckor. Raila har även rotat större sticklingar direkt i krukan insvept i en förseglad plastpåse.

Hur ska man sätta igång med citrusodling?

I och med citrusträdet ökande popularitet har trädgårdsbutiker fått ett större utbud, särskilt under vårsäsongen. Dock köper Raila själv inte sina växter från butiker så mycket längre, eftersom hon redan har de flesta av de sorter som vanligtvis säljs där. Istället skaffar Raila sina växter genom att främst byta sticklingar med andra entusiaster, och hon har även beställt några från Italien och Tyskland. Hon har också aktiv kontakt med andra europeiska entusiaster.

Raila rekommenderar släta citroner, det vill säga Meyer-citroner, till alla. Växten blommar och ger frukt året runt och tål skärning bra. Denna sort är ganska kravlös och flexibel, så den passar bra även för en nybörjare.

Tre krukor med ett olivträd, citrusträd och rosmarin.

I den blå burken på bilden växer en Meyer-citron, d.v.s. en slätskallig citron. Till höger framför ugnen står en oliv och ovanpå ugnen ligger rosmarin.

Det är viktigt att välja rätt typ av odlingsjord för att lyckas med odlingen. En lucker, vattengenomsläpplig jord men ändå med lite tyngd samt ett lägre pH-värde är den bästa för citrusen. Fukthållande torv ger både det lägre pH-värdet och luftig fukthållande struktur.

Raila säger att det inte är nödvändigt att byta växternas jord varje år, eftersom att byta jord också är en belastning för växten. Hon brukar byta jorden på våren och flytta plantorna till större krukor efter behov.

Railas trädgård med flera olika citrusfrukter.

Olika citrusfrukter och andra växter från Medelhavsområdet pryder Railas gårdsplan och husets väggar på sommaren. Namnen på sorterna är noggrant markerade på krukorna.

Raila använder mycket kompost som gödningsmedel. Hon har beställt långtidsverkande gödsel granulat från Italien, och ibland även köpt flytande citrusgödsel.

– Egentligen gödslar jag ganska mycket utifrån plantans utseende. Citrusträd behöver mer järn, magnesium och mangan än andra växter, och de visar färgen på bladen, vilket gör dem ledsna.

När det kommer till beskärning kräver citrus vanligtvis inga speciella färdigheter heller.

– Enligt min mening växer citrusträd sig riktigt vackra av naturen i allmänhet. Om jag misstänker att det finns insekter i trädet så beskär jag hellre mer än att förlora hela plantan till dem. Jag beskär också om växterna klänger i taket eller inte längre får plats genom dörrarna. Men jag gör det bara när det behövs, men främst på våren, beskriver Raila sina egna vanor.

En blå kruka med omogna citrusfrukter.

 

Railas tre viktigaste tips för citrusodling

  1. Ljus

    – Ingenting är så viktigt för en växts framgång som ljus. Citrus kommer från så många andra förhållanden som Sverige kan erbjuda. Bra fönsterbrädor är ett måste, om inte plantan får extra ljus.

  2. Kyla på vintern

    – Tillsammans med ljus och sommar är svalka det bästa som kan erbjudas citrus. Växter behöver konsekventa förhållanden, d.v.s. övergå till samma svalka som de är vana vid utomhus och samma på våren.

  3. Proportionerlig bevattning

    – Mängden vatten måste stå i proportion till mängden ljus. Ju mer ljus, desto mer vattning.

 

Sök