Hoppa över innehåll

Skapa en rabatt med perenner

Vad krävs för att få perenner att hålla sig starka och blomma flera år framåt? Här är trädgårdsexperten Pia’s bästa planteringstips. 

Med omsorgsfull planering kan du skapa en blomstrande oas som fortsätter att glädja dig år efter år. Pia Holmberg, hortonom och trädgårdsexpert på Hasselfors Garden, ger sina experttips för att ge perenner en bra start för ett långt liv.  

Plantera rosor på rätt sätt

Ska du plantera ut rosor i trädgården? Ge dem en bra start med rätt jord och förutsättningar. 

“De flesta rosor är okulerade, vilket innebär att de är förädlade och har en grundstam. Grundstammen måste skyddas under jorden så att den inte bryts av och så att det inte kommer nya skott därifrån”, berättar Pia. 

Gräv en djup grop i din rabatt och blanda ut den befintliga jorden med ny näringsrik jord. Hasselfors Gardens Ros & Perennjord är speciellt framtagen för fleråriga blommor som rosor. Den är rik på kalium för att främja en hälsosam blomning.  

Placera sedan din ros i gropen så hela grundstammen täcks, ungefär 10 cm under markytan. Om du har sandig jord kan du blanda ut den med produkten Jordkompisar Hasselfors Garden Lera. Pia tipsar även om att gödsla rosorna med kogödsel för att ge dem en bra näringsboost inför säsongen. 

 “Gödsla även med kogödsel på våren, innan deras tillväxtfas börjar, så får de en bra start på säsongen.” 

Klematis i pergolan

Klematis är kända för sina färgglada blommor och skapar en romantisk atmosfär i trädgården. De är perfekta om du vill ha en växt som klättrar upp längs en pergola eller spaljé.  

När du planterar klematis är det viktigt att ge dem en delvis skuggad plats vid roten för att de ska trivas optimalt.  Gräv en grop, fyll på med jord, blanda med den befintliga jorden och plantera. 

“Använd en jordblandning som passar både för rosor och perenner för att säkerställa en hälsosam tillväxt och rik blomning. Du kan stödja klematisen med ett hönsnät för att hjälpa den att klättra upp längs pergolan”, tipsar Pia. 

Få liv i ledsna perenner med R-dress

Misströsta inte om perennerna inte blommar som du önskar, de behöver med största sannolikhet bara lite näring. Pia tipsar om Hasselfors Garden R-dress, det är en sandrik dressjord som är kraftigt gödslad. Sanden gör att den näringsrika jorden ligger kvar trots att det blåser, så näringen kan tas upp av jorden.   

“Det här är en av de mest näringsrika produkter vi har. Den stimulerar rötterna så att de får ny näring och plantorna kan växa och bli stora”, menar Pia. 

Lägg ett lager R-dress tidigt på våren i rabatterna, innan perennerna börjar växa. Det ger dem en bra start inför säsongen. Sprid ett generöst lager runt plantorna, låt det vara mellan 5-10 cm tjockt. Sen kan du plantera nya blommor direkt i dressen, som Solhatt och rosa Höstöga.  

“Snåla inte! Häll ut ur säcken och kratta runt. Dina blommor kommer att komma upp genom lagret av R-dress och växa toppenbra hela sommaren”, berättar Pia. 

 

Vill du ha fler tips på hur du stärker dina plantor inför vårplanteringen? Se hur du kan förbereda din trädgård. 

 

 

Sök