Hoppa över innehåll

Väck trädgården till liv efter vintern

Efter många mörka vintermånader är det nu äntligen dags att börja påta i trädgården igen. Detta kan du göra för att välkomna våren till trädgården.

Trädgården har varit i dvala under vintermånaderna och gömt sig under frost, is och snögubbar. Men nu nalkas våren och det är dags att väcka trädgården till liv igen. Våren kommer när den känner för det, och det varierar beroende på var i landet du befinner dig. Men oavsett när våren kommer till dig är här några tips på hur du kan förbereda din trädgård för vårens ankomst och göra den fin.  

Vårstäda trädgården

När snön börjar smälta kan du se alla gamla höstlöv som ligger på gräsmattan och i rabatterna. Ge trädgården en vårstädning genom att ta bort gamla löv och rensa bort ogräs för att göra plats för nya skott och växter. Men du behöver inte ta bort alla löv. Lämna gärna kvar lite av de gamla löven mellan växterna och låt de förmultna och ge jorden näring.

Tips! Det enklaste sättet att snabbt få snyggt i rabatterna är att klippa ner alla gamla stjälkar och sedan lägga ett tjockt lager R-dress över allting. Din rabatt kommer tacka dig genom att blomma mer än någonsin efter detta. 

 

r-dress  

Beskär träd och buskar

Vårvintern är en bra tid för beskärning av fruktträd och sommar- och höstblommande prydnadsbuskar. Här kan du både klippa med en sekatör eller såga bort gamla grenar för att föryngra och fräscha upp så de växer sig stora och fina.   

 Man brukar säga att vårvintern är mellan februari – april, och det kännetecknas av när den värsta vinterkylan är över men saven ännu inte har börjat stiga. Om saven har börjat stiga betyder det att trädet eller busken har vaknat och lägger sin energi på att växa. Om du ser att det blir fuktigt vid snittet betyder det att saven börjat stiga, och du bör vänta med beskärningen till nästa år.  

  

Förodla inomhus

Förodla inomhus för att ge dina växter ett försprång när våren är här på riktigt. Genom att förodla får du en tidigare blomning eller skörd än om fröerna istället skulle sättas i kall jord eller senare på våren då jorden värmts upp något. Du planterar sedan ut sådderna när värmen är stabil och nätterna frostfria. Det gör att du kan njuta av blomningen av sommarblommorna extra länge, eftersom de bara blommar en säsong.  

  

Exempel på sommarblommor du kan förodla inomhus:

  • Pelargon
  • Petunia
  • Lejongap
  • Klockranka
  • Begonia

Exempel på grönsaker du kan förodla inomhus:

  • Paprika
  • Tomater
  • Kronärtskocka
  • Rotselleri
  • Chili

Läs mer: Förodla kryddor och grönsaker  

Sätt färg på rabatterna

Där snön har smält bort kan du sätta de första sådderna utomhus, både i rabatt och kruka. Om du inte förodlar dina grönsaker inomhus kan du så de första fröerna utomhus när jorden har en temperatur på minst fem plusgrader.   

Det finns många vackra blommor som tål kallare nätter och ger färg till trädgården tidigt på våren. I rabatten kan du ha krokus, tulpaner, scilla och snödroppar kan tidigt sticka upp sina förhoppningsfulla knoppar i rabatterna.   

I krukor kan du sätta tidigblommande växter som exempelvis penséer, förgätmigej och påskliljor som ger en blomstrande start på våren.  

Väck trädgården till liv

Dessa blommor kan du sätta tidigt:  

  • Tusenskönor  
  • Förgätmigej  
  • Penséer  
  • Krokus  
  • Påskliljor  
  • Tulpaner  

Läs mer om vårplantering här: Vårplantera   

Fräscha upp gräsmattan

Gräsmattan kan se lite trött ut efter vintern, ge den näring så hämtar den sig och blir grön till sommaren. När snön har töat bort och marken torkat är det dags att gödsla gräsmattan.   

Det är inte ovanligt att det är mycket mossa i gräsmattan efter vintern, detta är för att mossan börjar växa i kallare temperaturer än gräset. Om du har mycket mossa i gräsmattan kan du kratta så gräsrötterna får luft och kan ta över mossan. 

Gödsel till gräsmattan:  

Ge ny näring till jorden

Även jorden mår bra av att få ny energi på våren. Genom att grundgödsla på våren med långtidsverkande gödsel når näringen ner i jorden och kan förse växterna med näring när de behöver den. Näringen blir kvar i jorden till dess att det är dags att fylla på näringsförrådet igen.  

Som bekant kan våren komma vid olika tillfällen, men ett riktmärke du kan ha för när du ska börja gödsla är när växterna börjar bli gröna.  

  

Långtidsverkande gödsel för trädgården:

 

vår i trädgården

 

 

Sök