Hoppa över innehåll

Fukthållande lättviktsjord till bjälklagsgård

Att etablera växtlighet på bjälklag med grunda jordlager kan vara utmanande, särskilt eftersom substratet behöver ha låg vikt. Krook & Tjäder valde Växtjord typ C med inblandad biokol som lösning.

Ett kvarter med en tillhörande bostadsgård helt på bjälklag

Norr om Ramberget på centrala Hisingen ligger Lundby park. Där har Arkitekterna Krook & Tjäder ritat ett kvarter med en tillhörande bostadsgård helt på bjälklag.

Det var redan 2017 som den första skissen skapades för det som nu står färdigt, en drygt 800 kvadratmeter stor bostadsgård på bjälklag för F O Peterson & Söner Byggnads AB och BRF Borgh. I bottenplan finns garage samt lägenheter ut mot gatan och en våning upp vetter bostäderna även ut mot bostadsgården. 

– Speciellt för projektet är att kvarterets fasader i princip ligger i liv med gata utan möjlighet till uteplatser. Det ställer höga krav på innergårdens kvalitéer, vilka blir extra viktiga eftersom det enbart är där de boendes gemensamma utemiljö finns, berättar Max Halužan, landskapsarkitekt på Krook & Tjäder.

Han berättar att gården har olika rum för varierade aktiviteter. De boende kan koppla av på gräsmattan, umgås vid en mer avskärmad grillplats omgiven av en pergola med vertikal grönska, leka med balansredskap och i sandlådan samt förvara sina cyklar och redskap under snyggt designade skärmtak med sedum på.

– Det var en utmaning att skapa en bostadsgård uteslutande på bjälklag, framförallt att hitta ett lämpligt substrat som är tillräckligt lätt, men som också håller vatten och näring till växterna i det grunda jorddjupet utan tillgång till grundvatten, säger Max.

Grunden består av Växtjord typ C med 10% Biokolboost

Att substratet står sig över tid var också en viktig parameter, förklarar Max. För att hitta den rätta produkten valde Krook & Tjäder att höra av sig till flera olika jordleverantörer. Valet föll på Hasselfors Garden.

– Vi var fast beslutna om att föreskriva en bjälklagsjord med tillskott av biokol och tillsammans med Hasselfors Garden kom vi fram till ett jordrecept där Växtjord typ C utgjorde grunden med inblandning av 10% Biokolboost, bestående av EBC-certifierad biokol med näringsberikning samt kompost.

Växtlistan är gedigen med växter som syrén, perukbuske, flera slags fläder och benved, norsk brudspirea, smällspireor, tokar, bärbuskar och en mängd klätterväxter och perenner. När Max beskriver projektet har det hunnit gå knappt ett år sedan färdigställande.

– Det är över all förväntan! På bara en växtsäsong har vi uppnått ett frodigt resultat som om det gått flera år. Boenden lyfter bostadsgården som en av de stora kvalitéerna med att bo på Lundby park vilket är otroligt roligt, säger Max.

 

 

Sök