Hoppa över innehåll
Perenner

Alpaster

Aster alpinus

alpaster_aster-alpinus

Alpaster är en härdig perenn för stenpartier och rabatter. Alpastern, som växer relativt långsamt, hör till de lägre sorterna i asterfamiljen och till dem som tål gassande sol bäst. Den blommar länge, från mitten av juni till slutet av juli.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-30 cm

Färg:

Lila

Blomning:

Midsommar, Höst

Rekommenderade produkter

alpaster_aster-alpinus

Alpastern finns i olika sorter som blommar med prästkragsliknande vita, rosenröda, lila eller mörkt blåvioletta blommor med gul mitt. De upprätta, ogrenade blomstänglarna stiger upp från en liten bladrosett. De lansettliknande bladen är små, sträva, matta och omvänt ovala.

Alpasterns växtsätt är tuvbildande och den blir 20–30 cm hög. Alpastern är härdig. Den trivs i sol i torr eller frisk, kalkad, måttligt näringsrik eller näringsrik och sandhaltig jord. Alpastern tål inte vinterväta och tillväxten går tillbaka på platser med för mycket lera. Jordförbättra vid plantering med Planteringsjord. Planteringsavstånd 25 cm.

Se till att växten får tillräckligt med näring för att den ska orka blomma. På våren gödslas med svag dos hönsgödsel eller dressa rabatten med R-dress. Klipp bort överblommade blommor för att nya blommor ska slå ut.

Föryngra växtbeståndet genom att dela växterna med några års intervall.

Gödsla i augusti-september med Trädgårdsgödsel Mognad.

Växten lockar till sig dagfjärilar. Bra snittblomma

Sök