Hoppa över innehåll
Perenner

Alunrotsläktet

Heuchera

Alunrotsläktet består av härdiga perenner med graciösa blad och vackra små blommor. De olika sorterna kan hittas i mörkrött, gult och i olika nyanser av rött och vitt. Alunrot passar utmärkt att plantera i kruka.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

20-40 cm

Färg:

Vit Mångfärgade blad Mörk lila blad Ljusgröna blad

Blomning:

Midsommar

Alunrot har små, klockformade blommor på stjälkarna. Växten pryds av dekorativa blad och blir cirka 20-40 cm hög. De vintergröna, hjärtformade bladen bidrar till en vacker dimension i planteringar. Växtens olika färger varierar dock beroende på sort. Alunroten kan hittas från tidig vår till sen höst, tack vare att växten tål kyla bra. Det är ett utmärkt val för fleråriga perennplantager samt för planteringar i kruka.

Sorten ”Blodalunrot” är vackert mörkt röd.

Sorten ’Marmalade’ byter färg tillsammans med säsongen. På våren pryds bladen av rosa koppar som senare under sommaren blir till guldfärgade och därefter röda.

Sorten ”Chocolate Ruffles” har en rödbrun färg.

Sorten ”Plum Pudding” består av vackert röda och silverfärgade blad.

Alunrot trivs i både sol och halvskugga. Plantera med 30-40 cm mellanrum i Ros & perennjord, eller i U-jord vid krukplantering.

På våren bör de blad som inte klarat övervintringen plockas bort. Alunrot i kruka bör vattnas regelbundet. Detta då växten tål torka till viss del, men inte långvarig torka.

Ta även bort överblommade knoppar. Alunrot som planteras i kruka kan antingen planteras ut för övervintring innan frosten kommer, eller övervintras i krukor på en plats där temperaturen är mellan 5-10 grader. Vattna växten sparsamt under vintern.

Använd Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Sök