Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Apsvans

Sedum morganianum ’Burrito’

apsvans

Apsvans är en hängande, bullig växt med ljusgröna, tjocka och runda löv. Passar för ampelodling. Apsvansen är lättodlad och rolig, en bra nybörjarväxt för dig som vill ha något snyggt och tåligt. Passar dig som glömmer bort att vattna ibland.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

5-10 cm

Färg:

Ljusgröna blad

Rekommenderade produkter

apsvans

Plantan Apsvans kommer ursprungligen från Mexiko, så den är anpassad efter torrt klimat. För att klara torkan lagrar dess tjocka, rundade blad vatten. Blommorna är 2-5 mm stora. Skotten växer c:a 5-10 cm på några år. Apsvansen kan växa sig till en stor och tung planta, så om du ska hänga den i ampel så bör ampeln tåla tyngd.

Apsvansen trivs i solsken i normal rumstemperatur, men föredrar svalare (8-10 grader) på vintern. Om den får en sval viloperiod på vintern stimulerar det till blomning. Ta gärna ut den på en halvskuggig regnskyddad plats på sommaren, men skydda växten på mot direkt solsken på våren och sommaren, så att bladen inte skadas.

Naturgödslad Såjord eller S-Jord är bra jordar för odling av Apsvans. Plantera den gärna i en mindre kruka, och plantera inte om den förrän rötterna fyller krukan.

Under växtsäsongen trivs Apsvansen bäst av en ordentlig rotblöta, och att du låter jorden torka upp mellan vattningarna. Det räcker med vattning med några veckors intervaller, på vintern ännu mer sällan. Man bör undvika övervattning, då rötterna kan ruttna. Den tål torka bättre än fukt.

Gödsla Apsvansen med en mild blandning med Växtnäring Grönska eller Maskgödselte varannan vecka, ingen gödsling på vintern.

Apsvansen tappar lätt blad om man kommer åt dom, men bladen kan läggas på fuktig jord, så börjar det snart växa en ny bebisplanta från bladet. Perfekt att ge bort, för att glädja en växtkompis. Du kan också enkelt ta ett skott, knipsa av en gren, ta bort de nedersta bladen och stick ner i fuktig jord, så rotar den sig snabbt.

Sök