Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Chili

Capsicum annuum Chili-gruppen

chili_capsicum-annuum-chili-gruppen chili_capsicum-annuum-chili-gruppen

Chili är små paprikor med eldig smak som beror på en hög capsaicinhalt. Det finns en många olika chilisorter och de varierar efter färg, form och hetta, från mild till eldig.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-100 cm

chili_capsicum-annuum-chili-gruppen chili_capsicum-annuum-chili-gruppen

Chili kan under växtsäsongen odlas i växthus, på en inglasad balkong, på en varm plats på friland och inomhus året om ifall växten får extra ljus på vintern. Det finns ett enormt utbud av sorter att odla från frö eller som plantor att köpa på våren. I frö- och plantutbudet finns olika former, färger, smaker och hetta. Det finns runda, avlånga och olikformade chilisorter. Färgerna varierar från rött, gult till vitt och svartviolett.

Styrkan eller hettan på frukterna beror på halten capsaicin och mäts på Scovilles skala (SHU, Scoville Heat Units). Ju högre tal, desto hetare smak. Kommersiellt används skalan 0–10, där paprika får värdet 0. Beroende på sort och växtsätt blir växten 20–100 cm hög.
Liksom paprika kräver chili en varm, ljus och vindskyddad plats.

Som jord i växthus och på friland passar näringsrik Tomat & chilijord, vid krukodling kan man använda U-jord eller Reko-jord. Planteringsavstånd, beroende på sort och växtsätt, 20–50 cm.

Chiliplantor kan övervintras svalt, 10 – 18 grader och gärna med extraljus under vintern. Klipp gärna ner plantorna rejält innan de flyttar in. Den torra vinterluften gör att plantorna lätt torkar ut, duscha dem ofta.

Börja odla plantorna i januari-mars. Fröna gror i + 22–25 grader. Fröna sås i såjord och när plantorna växt till sig omplanteras de i P-jord eller Reko-jord. Plantorna omplanteras i omgångar allt eftersom de växter vilket ger en bättre förgrening och stadigare planta än om de sätts i en stor kruka direkt. Slutlig plantering bör ske i en så stor kruka som möjligt, minst 5- 10 liter. Det går även att odla i bäddar i växthus eller mot en varm södervägg. Glöm inte att avhärda plantorna innan utsättning.

I småplantsstadiet, fram till det att plantorna börjar blomma, är det en bra idé att använda vår Växtnäring Universell. Därefter kan du byta till Växtnäring Tomat & Grönsak när plantan börjat blomma.

Chili planteras utomhus eller i växthus när jorden har blivit minst +15 grader. Stötta plantorna med band eller stödkäppar. Den första blomman/blommorna tas bort för att plantan ska grena sig snabbare och ge en större skörd. Av de nya skotten lämnas de tre kraftigaste kvar och stöttas. Kontrollera skottens toppar så det inte finns löss. Dessa bekämpas med vattendusch och vid behov med såpvatten.

Chilin bör vattnas regelbundet. Den bästa odlingstemperaturen är 21–30 grader.
Plocka frukterna genom att klippa bort dem. De kan skördas som aningen omogna för att nya frukter ska utvecklas snabbare. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

Chili kan bevaras genom att torka frukterna.

Sök