Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Fikonträd

Ficus carica

Fikonträd är en populär medelhavsväxt som behöver sval temperatur på vintern och mycket värme och ljus på sommaren. Fikonet är en liten buske eller träd med vackert formade mörkt gröna, stora blad och välsmakande frukter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

400 cm

Färg:

Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Fikon odlades en gång i herrgårdars svala växthus främst på grund av dess behagliga doft och vackra löv. Under sommaren flyttades plantorna ut. Fikonträd odlas i stora delar av världen, och de tillhör familjen Moraceae, mullbärsväxter.

Bladen är mer än två handflator i storlek, mörka på ovansidan och tydligt ljusare på undersidan och djupt randiga. Fikon är en subtropisk trädart vars ursprungsregion är Mellanöstern och Västasien, där somrarna är mycket varma och vintrarna är milda och svala. Frukterna är mogna i september-oktober när de har mjuknat, blivit lite skrynkliga och hänger ner. De har kort hållbarhet, så ät med en gång! Fikonen kan även torkas för att avnjutas under vintertid.

Fikon trivs bäst på sommaren i en kruka på altanen eller balkongen, helst på ett soligt eller halvskuggigt läge. Inomhus ska växten placeras på den ljusaste och varmaste platsen. Var uppmärksam på hur fikonträdet mår inomhus på vintern, då den lätt kan få sjukdomar som t ex spinn.

I de varmaste delarna av landet, upp till växtzon 2 (ibland zon 3), kan vissa fikonsorter kan planteras utomhus i skyddade lägen i trädgården, eller i en välisolerad kruka utomhus. Planera växtplatsen väl, då den kan bli upp till 4 meter hög.

Fikon behöver planteras om i en större kruka efter du köpt den, för att växa bättre och bli lättare att ta hand om. Välj den sandiga Citrusjord, som innehåller allt fikonträdet behöver.

Vattna ditt fikonträd regelbundet under sommarmånaderna så att jorden inte torkar ut helt. Gödsla ditt fikonträd med Växtnäring Grönska en gång i månaden under sommaren. Växten kan övervintra i ett mörkt och svalt rum där temperaturen företrädesvis ligger kring 0-5 grader. En inglasad balkong eller ett växthus med frostvakt är perfekt. Om trädet står i ett ljusare rum kan temperaturen vara kring 10-12 grader. Växten tappar sina blad på vintern. Vänj fikonträdet gradvis vid utomhusmiljön på våren när frostrisken är över. Täck den med skuggväv i början, eller ställ på en skuggig plats, tills bladen vant sig vid solljuset. Om växten är varm hela vintern kommer den inte att bära frukt nästa vår. Vattna växterna lite på vintern.

Beskär fikonträdet om det behövs, och passa på att ta sticklingar. Stick ner en c:a 10cm lång bit av en gren i blomjord. Trä över en transparent plastpåse med lufthål, eller glaskupa för att hindra uttorkning. Efter några månader bildas det ett blad på grenen, och plantan kan tas ut på våren när frostrisken är över.

Fikonträd är mycket dekorativa, och används därför ofta i heminredning som ett vackert blickfång.

Sök