Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Flocktulpan

Tulipa tarda

Gulvita utslagna Flocktulpaner Gulvita stängda Flocktulpaner

Flocktulpan är en liten tulpan som växer genom både frön och lökar. Den har flera blommor på varje stängel. Blommorna är tvåfärgade, gulvita och öppnar helt i solskenet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

10-15 cm

Färg:

Vit Gul Gröna löv Mångfärgade blad

Blomning:

Vår

Gulvita utslagna Flocktulpaner Gulvita stängda Flocktulpaner

Flocktulpaner tillhör de vilda tulpanerna. De är fleråriga plantor som blir ca 10-15 cm höga. Bladen är smala, blanka och gröna. Det finns 1-5 blommor på varje stängel och de blommar tidigt i maj. Vilda tulpaner, eller botaniska tulpaner, blommar outtröttligt år efter år, även efter hårda vintrar. När de trivs sprids flocktulpaner rikligt.

Flocktulpaner är lättodlade och lämpliga för plantering i fleråriga bäddar, planteringar och naturträdgårdar.

Förbättra gärna den befintliga jorden på planteringsplatsen genom att blanda upp med Planteringsjord.

Plantera flocktulpaner på hösten på ett djup av cirka 10 cm, med ett planteringsavstånd på cirka 10 cm. Flocktulpaner kan odlas från lökar eller genom att dela plantor.

Kalka gärna planteringen med Trädgårdskalk på våren, och när bladen börjar titta fram kan man med fördel gödsla med Trädgårdsgödsel Spira.

Efter blomningen, klipp av blomställningen men låt bladen sitta kvar medans de vissnar ner eftersom näringsämnen lagras tillbaka ner i löken då. När blommorna har vissnat kan blommans stjälkar klippas av eller lämnas för att utveckla frön, från vilka Flocktulpaner också sprider sig.

Sök