Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Liljetulpan

Tulipa

Skötsel- och planteringsråd för tulpan

Liljetulpanens blommor har, som namnet antyder, en form av en liljeblomma. Blommorna är långa och slanka och de spetsiga kronbladen böjer sig tillbaka lite. Liljetulpanens blommor håller länge.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

30-50 cm

Färg:

Röd Orange Mörklila Rosa Lila Vit Gul Gröna löv Mångfärgade blad

Blomning:

Försommar, Vår

Skötsel- och planteringsråd för tulpan

Det finns många varianter av liljetulpan, med olika färger och storlekar. Blommorna kan vara helt enfärgade eller randiga, och kan även ha en annan färg på kronbladets kanter. Blomman kan bli upp till 10 cm hög. Stjälkens höjd varierar beroende på sort, mellan 30-50centimeter. Liljetulpaner är vackra att sätta i perennrabatter ihop med andra lökväxter. Det gör att rabatten startar upp sin blomning tidigare på säsongen, och när perennerna sedan växer upp så täcker deras blad de vissnande lökbladen. Liljetulpaner börjar blomma lite senare än andra tulpaner, och blomningen varar länge mellan maj och juni. Några odlingsvärda sorter är Ballerina, Aladdin, Merlot, Peppermint stick eller Elegant lady.

Liljetulpan trivs i både sol och halvskugga. I en skuggig miljö börjar blomningen senare, men håller längre. Jorden kring liljetulpanens lök behöver vara väldränerad och fluffig för att löken inte ska ruttna. Blanda gärna befintlig jord med Naturgödslad Plantjord för att öka mullhalten, och om det är dålig dränering på platsen (till exempel lerjord) kan man jordförbättra med Pimpsten. Lök av liljetulpaner planteras på ett djup av 10 cm, med ett planteringsavstånd på 10-20 cm. Plantera lökarna glest, så kommer de vackra blommorna att synas bättre, och sticka ut med sin skönhet. För bästa resultat bör löken planteras minst 2-3 veckor före tjälen kommer, så hinner de utveckla rötter och därmed klara vintern bättre.

Kalka gärna planteringsplatsen på våren, med Trädgårdskalk. När bladen börjar titta upp kan man med fördel gödsla med Trädgårdsgödsel Spira.

Efter blomningen, klipp av blomställningen men låt bladen sitta kvar medans de vissnar ner eftersom näringsämnen lagras tillbaka ner i löken då. Tulpan kan övervintras, antingen genom att ligga kvar i marken, eller genom att ta upp dem efter blomningen och lagra i torr torv över sommaren. Plantera sedan på nytt under hösten.

Liljetulpan är även en vacker snittblomma

Sök