Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Julstjärna

Euphorbia pulcherrima

Skötsel- och planteringsråd för Julstjärna

Julstjärna växer naturligt i Centralamerika, men vi känner mer till den som en älskad julväxt. De mest populära färgerna på julstjärnan är mörkröda och röda, men vita och rosa sorter har också vunnit i popularitet.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40-50 cm

Färg:

Röd Orange Rosa Vit Gul Gröna löv Mångfärgade blad

Blomning:

Vinter

Rekommenderade produkter

Jord:

Blomjord

Skötsel- och planteringsråd för Julstjärna

Julstjärnans faktiska blommor är oansenliga, gul-gröna och ser ut som små bollar som gömmer sig i mitten av högbladen. Nedanför de färgade högbladen har den spetsiga mörkgröna blad. I sin naturliga växtmiljö växer julstjärnan till en flera meter hög buske. En julstjärna som krukväxt blir dock inte mer än 40-50 centimeter hög. Förutom den traditionella röda färgen kan man idag hitta julstjärnor i en mängd andra färger som orange, citrongul, kanelbrun. Julstjärnan behöver korta dagar under en period på 6-8 veckor för att blomma.

Julstjärnan trivs i starkt ljus, men vill inte ha direkt solljus. Idealisk temperatur under dagen är 18-22 grader, på natten 15-18 grader. Om den står för varmt kan högbladen blekna. Den är väldigt känslig för kyla, även en kortare köldknäpp kan orsaka att bladen ramlar av. Därför är det viktigt att packa in den ordentligt i isolering när den ska transporteras hem ifrån butiken.

Den vita saften från julstjärnan irriterar hud och ögon, så den bör hanteras varsamt.

Julstjärna gillar inte att torka ut, så vattna den regelbundet med ljummet vatten för att jorden ska behålla sin fuktighet. Jordytan kan torka upp lite lätt mellan vattningarna. Vattna den dock inte för mycket, eftersom rötterna riskerar att ruttna och bladen att falla av när den blir övervattnad. En blommande julstjärna behöver inte gödslas.

Placera din julstjärna på en varm plats, och undvik att ställa den vid ett ventilationsfönster eftersom den inte tycker om köld.

Julstjärna behandlas oftast som en ”slit och släng-blomma”, och kastas bort efter julen. Men med några enkla knep går det att få den att överleva längre. Efter julen, efter att högbladen har vissnat, kan julstjärnan flyttas till en svalare plats. Minska ner vattningen till minimal nivå. Till våren kan du börja vattna den ordentligt, och plantera om den i Blomjord. Samtidigt kan du passa på att beskära topparna ungefär 10 centimeter. Under den ljusare årstiden kan du gödsla julstjärnan med Organisk växtnäring, ungefär varannan vecka, tills nya skott börjar spricka ut och nya blad utvecklas. Blommor och högblad kommer bara att utvecklas till jul om julstjärnan får mörkt på nätterna. Från oktober och framåt ska den ha minst 12-14 timmars nattmörker i cirka 8 veckor för att utveckla en ny blomma.

När du köper en julstjärna, välj ut en vars små gröngula blommor är i knopp, så håller den längre.

Julstjärnan håller som en snittblomma och kan användas i olika jularrangemang. Du kan bränna änden av växtskaftet för att förhindra att växtsaften läcker ut.

Skapa din egen julgrupp med julstjärna! Den är fin tillsammans med andra julväxter, som murgröna och hyacint. Täck jorden med Dekorationssten för en vacker effekt.

Sök