Hoppa över innehåll
Perenner

Liljekonvalj

Convallaria majalis

Liljekonvalj är en lågväxande vårperenn med vita, väldoftande porslinsliknande blommor. Liljekonvalj har lansettlika blad och växer ur marken från underjordiska stammar. Liljekonvaljen är en god marktäckare. Hela växten är giftig.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

15-20 cm

Blomning:

Försommar, Vår

Rekommenderade produkter

Det vetenskapliga namnet för Liljekonvalj är majalis eftersom den blommar i maj månad. Förr i tiden kallades Liljekonvalj även för Majblomster eller Haröron. Den är vacker som snittblomma, vilket gjorde den omåttligt populär i brudbuketter på 1980-talet. Under vintern kan du ibland se iskonvaljer i trädgårdshandeln, antingen som rötter eller i blom. Det är kyllagrade jordstammar som har drivits fram för att blomma under vintern. Liljekonvaljen säljs även som odlade trädgårdsvarianter, då kan du hitta varianter med rosa blommor, dubbla blommor eller vitstrimmiga blad. På hösten får Liljekonvaljen orange/röda bär. Hela växten har en hög toxicitet (men det är ovanligt med förgiftningsfall) för att inte ätas upp av djur. Det gör plantan ointressant för rådjur eller hare. Liljekonvalj är fridlyst på Öland, Kalmar, Kronoberg, Stockholm och Södermanlands län.

Som vild växer Liljekonvalj i lundar och skogsbryn. Liljekonvaljens blomning blir kraftigare i soliga lägen, men den blommar ända in i juni om den växer i skuggiga lägen. Liljekonvaljen är en lättodlad lågväxande marktäckare som trivs i de flesta jordar med god dränering. Den har krypande jordstammar vilka sprider sig i alla riktningar. Växten är härdig i hela Sverige, utom i fjälltrakterna.

Plantera inte dina Liljekonvaljer i rabatten, de blir som vackrast när de får breda ut sig naturligt. Liljekonvaljen är en utmärkt perenn för Woodlandplantering. Plantera Liljekonvaljens jordstammar grunt, planteringsdjupet ska vara ett par cm under jordytan. Liljekonvalj trivs i fuktig mullrik jord.

Liljekonvaljen är lättskött. Känn på jorden där de ska planteras. Om jorden känns torr och mager, tillför mull genom att blanda Barkmylla eller P-Jord med befintlig jord. På våren, gödsla dina Liljekonvaljer med Trädgårdsgödsel Spira för att stärka växten. Lägg ett lager kompost eller R-Dress på markytan så hålls fukten kvar, och det blir ett bra mikroklimat. När Liljekonvaljbeståndet åldras börjar ofta blomningen att avta. När detta händer är det dags att föryngra beståndet och stimulera till mer blomning. För att föryngra beståndet, gräv upp bitar av jordstammarna och plantera om dem på en ny plats, så kommer blomningen tillbaka.

Liljekonvaljens blad kan ibland förväxlas med Ramslökens, så för att skilja dem åt kan du ta till ett enkelt knep. Du gnuggar försiktigt bladet, och om den doftar vitlök så är det Ramslök!

Följ oss på Instagram för mer trädgårdsinspiration!

 

Sök