Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Liten rosenkvitten

Chaenomeles japonica

liten-rosenkvitten_chaenomeles-japonica liten-rosenkvitten_chaenomeles-japonica liten-rosenkvitten_chaenomeles-japonica

Liten rosenkvitten är en lågväxande prydnadsbuske med tornförsedda grenar. Den blommar vackert på våren med tegelröda blommor. På hösten kommer äppellika och väldoftande frukter som är väldigt sura och hårda men som ger utmärkt gelé, saft och marmelad.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

50-100 cm

Blomning:

Försommar

Växtzon:

1-4

liten-rosenkvitten_chaenomeles-japonica liten-rosenkvitten_chaenomeles-japonica liten-rosenkvitten_chaenomeles-japonica

Liten rosenkvitten är en torktålig buske för stenparti- och låga planteringar. Den får praktfullt tegelröda blommor på våren och speciella äppelliknande frukter på hösten. Små blad på torniga, böjda grenar. Sprider sig med hjälp av rotskott.

De stora gula frukterna mognar på senhösten och används till sylt, saft och marmelad. De går inte att äta som de är eftersom de är för hårda och sura.

Plantering i grupper med cirka 0,5 m avstånd, som fristående buske med 1 m avstånd. Välj en plats som är lite skyddad eftersom frost kan förstöra blomningen. De händer också att de övre grenarna fryser. Busken blommar på fjolårsskotten. Plantera i väldränerad jord som jordförbättrats med Solmull för att hålla nere pH-värdet. Täck gärna marken med markduk och Täckbark runt plantan då den växer rätt glest så att ogräset kan få fäste under den.

Liten Rosenkvitten planteras med Planteringsjord och gödslas med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Vintertäckning förbättrar övervintringen av grentopparna. De frusna grenarna skärs bort på våren. Samtidigt kan äldre grenar avlägsnas. Lite rosenkvitten är en frisk växt som sällan angrips av skadegörare.

Det finns även tagglösa sorter för dem som är intresserade av odling för frukternas skull.

Sök