Hoppa över innehåll
Grönsaker och kryddväxter

Lök

Allium cepa

Planterad gullök Skördad gullök Torka gullök

Den milda gula löken är den vanligaste löken att använda i matlagning. Andra vanliga löksorter innefattar även rödlök, schalottenlök, silverlök och vitlök. Lökar är lätta att odla i köksträdgården.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

30-40 cm

Färg:

Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Sensommar

Planterad gullök Skördad gullök Torka gullök

Löken består av svullna bladstammar som växten lagrar näring inuti. Lökar kräver en ganska lång odlingsperiod innan de är redo att skördas, efter cirka 4 månader. När löken sås direkt i trädgårdslandet har lökplantorna ofta inte tillräckligt med tid till att mogna, förutom i de södra delarna av vårt land. Därför används ofta sticklingar, det vill säga delar av lökplantor som odlats under föregående växtsäsong.

Lökar är nyttiga och innehåller mycket bra näringsämnen, som till exempel C-vitamin. Lökarna är även rika på aromatiska oljor, vilket bidrar till dess typiska starka smak och arom.

Löken trivs bäst på en ljus och varm odlingsplats. Förbered odlingsbädden med att jordförbättra med Kogödsel. Om du odlar lök i pallkrage kan du fylla på den med Naturgödslad Plantjord. Planteringsintervallet bör vara 5-10 cm.

Plantera löken i trädgårdslandet så att lökspetsen förblir synlig. Lökarna gror bäst vid ganska låga temperaturer, 15-18 ° C och bör därför planteras tidigt på våren. Gödsla med Gödsel för köksträdgården.

Lök trivs bra om de till exempel planteras mellan morötter, sallat eller rödbetor. Lökarna skyddar även de andra grödorna från mögel samt stöter bort flugor och loppor.

I början av växtsäsongen måste löken vattnas för att den ska rota bra.

Tidiga lökar kan skördas när löken är minst 2,5 cm stor. Skörd av den lök som ska lagras börjar dock inte förrän när blasten börjar gulna och torka.

Sök