Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Luktärt

Lathyrus odoratus

luktärt_lathyrus luktart_lathyrus luktärt_lathyrus

Luktärt med sina många färger och helt underbara doft hör till de mest älskade och populära sommarblommorna. Det är en ettårig lättodlad blomma som frösås. För tidig och extra lång blomning är det bra att förkultivera plantorna men det går även att så dem direkt på plats.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

40-250 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

luktärt_lathyrus luktart_lathyrus luktärt_lathyrus

Luktärt kan odlas både på friland och i krukor och balkonglådor. Det finns många olika sorter av luktärtor, alla är ettåriga och förökas med frön. De äldre sorterna är rikblommande med lite mindre blommor som doftar kraftigt. Spencer-sorterna är moderna och ger större blommor men har inte samma rika doft. Luktärtorna är klättrande och behöver stöd, de griper tag i stödet med klängen. Se till att det finns tillräckligt högt stöd för den sort du tänker odla. Det finns även kompakta sorter som passar för amplar och balkonglådor som istället hänger nedåt. I krukor, amplar och lådor används lucker U-jord som är näringsrik och ger kraftiga skott. På friland förbättras jorden med Kogödsel.  Är jorden redan lucker och fin räcker det att gödsla och då kan Pelleterad kogödsel vara ett alternativ.

Det finns många olika tips och råd om hur man ska odla fram luktärtor på bästa sätt. Luktärtorna har väldigt hårda fröer som kan vara lite svåra att få att gro därför rekommenderas det ofta att blötlägga fröerna i ljummet vatten ett dygn innan sådd så att de kan mjukna och ta upp vatten. Så ca 5 veckor innan utplantering, såtemperatur 18-24 grader C. Ett tips kan vara att låta fröerna gro mellan fukthållande papper och när grodden börja sticka fram sätt de ner i jord. Annars placera fröerna direkt i djupa krukor som fylls med Naturgödslad såjord.

När sådderna har kommit upp och blivit ca 10 cm nyps toppen bort över ca två riktiga blad, toppningen gör att plantorna grenar sig och får fler blombärande skott.

Det är bra att plocka luktärtorna om inte annat när de vissnat men innan fröskidorna kommit fram, börjar plantorna sätta frön så avtar blomrikedomen snabbt då kraften går till fröna. Om du vill ta egna frön kan du mot slutet av blomningen låta några av fröskidorna sitta kvar tills de mognar. Plocka av dem och förvara torrt tills nästa vår.

 

Luktärtor är i regel friska men kan drabbas av mjöldagg som visar sig som en grå beläggning på bladen. Undvik att plantorna får torka ut. Prova att spruta på en 1 % bikarbonatlösning  (10 g/l + någon droppe såpa) vid första tecken på mjöldagg.

Sök