Hoppa över innehåll
Prydnadsbuskar

Magnolia

Magnolia

En magnolia i trädgården är som att ha en egen hemlig skatt, och längtan till blomningen på våren blir extra stor. Magnolians blomning är magnifik, och träffar en rakt i hjärtat så att man bara smälter. Tänk att vi kan odla sådan exotisk skönhet i vårt karga klimat!

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

100-2000 cm

Färg:

Mörklila Rosa Lila Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Magnoliasläktet omfattar många arter, vilka förekommer naturligt i Asien, Nord- och Sydamerika. Den äldsta magnolian som hittats är en fossil som är 20 miljoner år gammal. Eftersom bin inte fanns då, utvecklade den blommor som pollineras med hjälp av skalbaggar.

Magnolia delas in i olika sorter som har olika härdighet. Om du är osäker på vilken du ska välja, prata med någon duktig magnoliakännare, eller med din lokala trädgårdshandel om vilka sorter som passar i ditt odlingsklimat bäst. Bladen är ovala och det finns sorter som är städsegröna, men hos oss i Norden odlas de lövfällande sorterna eftersom de är mer härdiga. Eftersom blomknopparna bildas redan under föregående säsong, täcks de av två håriga foderblad som skyddar knoppen från vinterköld. Blommorna är oftast stora och blommar på bar kvist på våren, blomfärgen kan vara vit, rosa, lila, vinröd eller gul. Magnolia kan bli mellan 1-20 m höga, beroende på sort.

Magnolia trivs bäst i sol till halvskugga. Plantera den på ett ställe där markfukt inte ligger kvar länge under senvinter/vår, gärna i en sluttning om möjligt. Arter med stora blad ska planteras på en vindskyddad plats. De flesta magnolia trivs bäst i mullrik, lätt jord som är lite sur för att rötterna lättare ska kunna ta upp järn. Rötterna får inte torka ut, ej heller stå i vatten. Använd mullrik jord som Rhododendronjord, blandad med näringsladdad Biokol för att hålla strukturen och ge ett bra mikroklimat vid rötterna. Magnolia har ytliga rötter, därför ska man undvika att gräva i jorden kring plantan. Planera därför i förväg ifall du vill ha marktäckare eller vårlökar kring magnolian. De ska planteras samtidigt, innan magnolians rötter har hunnit växa ut i jorden.

Om magnolia planteras på kalkrik mark, täck jordytan med ett lager okalkad Solmull eller Rhododendronjord varje vår, för att sänka pH-värdet kring rötterna. Gödsla din magnolia på våren efter blomning, och ge den extra vattning under torra somrar.

Magnolia behöver inte beskäras, men om man vill ta bort enstaka grenar ska det göras under JAS månaderna. Magnolia är normalt en frisk växt, och drabbas vanligtvis inte av skadedjur. Ifall bladen blir gula beror det oftast på järnbrist på grund av för högt pH-värde i jorden. Gödsla då med Rhododendrongödsel och tillför okalkad Sollmull eller Rhododendronjord ovanpå jordytan. Undvik att magnolian exponeras för tidig vårsol genom att skydda den med väv på våren, så riskerar du inte att knopparna fryser.

En fullvuxen etablerad magnolia behöver inte så mycket skötsel som en nyplanterad.

Kratta in höstlöv kring magnolians bas, så skyddas de ytliga rötterna mot vinterfrost!

Magnolian gör sig vacker som solitär i trädgården, gärna vid en plats där den får synas och glänsa med sin skönhet på våren.

Inom alternativmedicinen anses magnolia vara avstressande, och motverka orolig mage och menstruationsbesvär.

Sök