Hoppa över innehåll
Perenner

Orientalisk vallmo

Papaver orientale gruppen

Orientalisk vallmo är en kraftig, hårig växt med en tjock huvudrot. Bladen är långa och flikiga. De stora, orange, gula, röda eller vita blommorna är 10-15 cm i diameter, och de växer individuellt på toppen av varje blomstjälk.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

100 cm

Färg:

Röd Orange Rosa Vit Gul Silvergrå blad

Blomning:

Midsommar

De stora bladrosetterna tittar upp redan tidigt på våren, men vissnar redan i juli efter blomningen. Blad och blomstjälk är grågröna och håriga. Blomknopparna täcks av två blad på vardera sida om knoppen. Blommorna är stora, upp till 20 cm, nästan genomskinliga och lysande röda, orange, rosa röda eller vita, och har silkeslena rynkor. Blommans mitt är svart. Växten har en rik blomning, i juni-juli, för att sedan bilda dekorativa frökapslar. Hela växten är milt giftig. Växten blir c:a 100 cm hög.

Orientalisk vallmo på en solig plats i trädgården. Jorden ska vara bördig och näringsrik, helst sandig. Lämplig jord är Ros & Perennjord. Planteringsavståndet är 40 cm.

Gödsla växten på våren med Trädgårdsgödsel Spira. I juli ges en giva Trädgårdsgödsel mognad.

Många höga sorter behöver växtstöd. Klipp ner plantan direkt efter blomningen, så kommer den att bilda nya blad. Orientalisk vallmo kan man varken dela eller ta sticklingar från, då den har en djup pålrot. Istället kan den förökas genom att kapa av en del av roten, och vissa sorter kan man ta frön ifrån.

Frökapslarna håller länge och är vackra i snittblomsbuketter eller som torkade.

Sök