Hoppa över innehåll

Plantera perenner för en lättskött blomsterbädd

Skapa en lättskött och vacker blomsterbädd av perenner i trädgården som du kan njuta av i flera år.

Blommor för hela sommaren, år efter år!

Vill du ha en lättskött och vacker blomsterbädd ska du plantera perenner. Fördelen är att nya skott dyker upp år efter år. Dessutom klarar växterna övervintring väldigt bra.

Blomningstiden är lång för många av de fleråriga arterna, och vissa kan till och med blomma flera gånger under sommaren. Perenner trivs under olika odlingsförhållanden, var därför noga med att ta reda på om du ska plantera växterna i ett soligt eller halvskuggigt läge. Extra dekoration gör sig väldigt fint i kombination med perenner, exempelvis små buskar, blommande träd eller kullersten. Kombinera även perenner med höjdskillnader för att skapa ett naturligt intryck. Kika in vårt växtbibliotek för att hitta dina favoritperenner!

Det har blivit populärt att odla ätbara växter som prydnadsväxter, exempelvis olika örter. Det är också vanligt att de traditionella blommande perennerna byts ut mot prydnadsgräs eller perenner med spännande bladformer och nyanser.

Planera din blomsterbädd noggrant

Om du är intresserad av att plantera en blomsterbädd är det alltid värt att planera noggrant. Ägna tid åt processen för att säkerställa ett enastående resultat. Fundera först ut en lämplig plats, designa sedan en önskvärd form för blomsterbädden, och fundera slutligen på variationer i växternas höjd. Enskilda växtarter väljs sist och bör stämma överens med odlingsförhållandet på odlingsplatsen. Kombination av olika färger är även viktigt för många – allt för att få ett vackert resultat.

Genom att besöka handelsträdgårdar kan du hitta vilka växter som du tycker bäst om. Det är värt att besöka samma plats många gånger under sommaren eftersom sortimentet förändras under säsongen. Många plantskolor och trädgårdsbutiker har också provträdgårdar.

 

Tips och inspiration för dig som vill skapa din drömträdgård

Enkla knep för att dina perenner ska må bra

Växter behöver alltid ljus, men olika växters ljusbehov varierar. Stenpartiväxter tolererar exempelvis mycket sol. För det flesta sorter är en ljus och skyddad plats bäst. Genom att plantera ett litet träd i blomsterbädden kan du enkelt skapa en lätt och rörlig skugga under dagen.

Underlätta skötseln av blomsterbädden genom att separera den från gräsmattan. Gräv ett dike mellan blomsterbädden och gräsmattan och använd stenplattor eller trädgårdkanter för att göra en avgränsning. I en upphöjd blomsterbädd är odlingsförhållandena bättre. Då värms även jorden upp tidigt på våren och växternas rötter hålls jämnt fuktiga. En lämplig höjd är ungefär 20–30 centimeter över marken.

Såhär gödlsar du dina perenner

Sprid ut ett jämnt lager med gödsel över jorden och mylla ner i marken. Hönsgödsel är en naturgödsel med god balans på näringsämnen som passar de flesta växter i trädgården. Det är ett långtidsverkande och en allsidig gödsel för hela trädgården. Tips är att gödsla när det ska regna, då slipper du vattna för att gödseln ska lösa upp sig.

 

Såhär gödslar du dina perenner

Plantering av perenner

Plantor kan planteras under hela växtsäsongen. Tänk på att vattenbehovet för planteringar skiftar under sommaren. På hösten minskar vattenbehovet men under heta dagar kräver planteringarna större omsorg. Då kan det vara bra att vattna mycket och ge planteringen skugga. Höga växtarter kräver ofta spaljéer eller växtstöd – bygg detta vid planteringstillfället för att inte skada skörden. Bågar och ramar som är flätade av plast, metall eller korg är lämpliga stöd.

Tänk på att vattna plantorna noga vid plantering. Även under de första veckorna behöver plantorna vattnas ofta. Det är först när plantorna har utvecklat sitt rotsystem som bevattning inte krävs i lika stor utsträckning – förutom vid de torraste platserna eller i den värsta värmen.

Så tar du hand om din perennrabatt

När du väl har planterat din blomsterbädd i en mark som är fri från ogräs kommer den vara lätt att ta hand om i framtiden. Under våren gödslas jorden efter behov. Sommargödsling är nödvändig för att frodiga jätteperenner och andra arter ska orka växa sig stora.

Ogräs som sprider sig bör tas bort för att förhindra att de växer och sprider sig. Sprid ut ett lager av Täckbark eller Furubark för att bibehålla fukt i jorden, förhindra uppkomsten av ogräs samt skydda växterna mot vinterkylan.

Ge dina perenner en boost genom att klippa ner dem i början av sommaren. När perenner som blommor tidigt är överblommade brukar de ändå se tråkiga ut. Efter att du klippt ner dem brukar dem återhämta sig väl och till och med blomma på nytt. Perenner som du kan klippa efter blomning är exempelvis jättedaggkåpa, akleja, kantnepeta, lupin, stäppsalvia och viol.

Andra perenner så som daglilja ansas genom att klippa bort överblommat. Jättevallmon däremot vissnar ner av sig själv efter blomning. Om man vill förhindra spridning av vissa sorter, så som klockblommor och lupiner, som är rika på frön så ta blommorna när de blir överblommade.

Klipp ner perennerna på våren. Då skyddar riset rötterna under jorden från fukt och kyla. Låt gärna perennerna vara under höst och vintern.

Sök