Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Påsklilja

Narcissus sp.

Gula påskliljor med gröna blad Vit påsklilja med orange krona

Påskliljor är härliga vårblommor som blommar mellan april-juni. Blommorna är vanligtvis gula, vita eller gulvita i färgen med en trumpetlik bikrona. Bladen är smala, platta och trubbiga.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

15-50 cm

Färg:

Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Gula påskliljor med gröna blad Vit påsklilja med orange krona

Det finns många olika typer av påskliljor, där höjden varierar från 15 till 50 cm. Påskliljor är lättskötta lökblommor som är lätte att föröka och kan ge blomning i rabatten i många år. Eftersom påskliljan är giftig utsetts den inte heller för angrepp av smådjur, som till exempel mullvadar.

Påskliljor planteras vanligtvis längs gräsmattskanter, under buskar eller på andra platser i trädgården. De trivs även bra som krukväxter och kan då blomma både inom- och utomhus.

Påskliljan trivs bäst på en ljus eller halvskuggig växtplats och planteras gärna i jord som släpper igenom mycket vatten. Jordförbättra gärna odlingsplatsen med P-jord. Plantera gärna lökarna tidigt på hösten, så att de kan slå rot innan vintern kommer.

Plantera påskliljorna ca 10 cm ner i jorden och med 5-10 cm mellanrum.

Påskliljans smala blad håller sig vackert gröna fram till juli, då de börjar bli mer gula i färgen. Lökarna samlar sedan styrka från de gula bladen inför nästa vår, då de kan blomma igen.

Påskliljor kan övervintras, men helst på en väldränerad plats där vattnet inte fryser. Det är bra att täcka rabatten eller krukan med täckbark eller snö som skydd mot frost.

Med tiden växer påskliljorna väldigt rätt, vilket gör att lökarna bör grävas upp och planteras om efter att bladen har vissnat. Lökarna bör sorteras efter storlek och planteras i nya grupper.

Gödslas med Kogödsel under våren.

Sök