Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Pinnlilja

Sansevieria cylindrica

Pinnlilja

Pinnlijan är en lättskött suckulent. De mörkgröna cylinderformade bladen är styva, spetsiga och sitter som en uppåtriktad solfjäder. På äldre plantor av Pinnliljor böjer sig bladen ut och bildar en bladrosett, vilket ger utrymme för att bilda en blomma om du har tur.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

20-100 cm

Färg:

Mångfärgade blad Ljusgröna blad

Pinnlilja

Pinnlilja säljs i butik i olika höjder, mellan 20-100 cm. Bladen varierar i nyanser av grönt från mörkgrönt till ljusgrönt och grågrönt. Kan blomma med små, vita blommor i ax.

Liksom andra sparrisväxter, så trivs Pinnliljan på en ljus plats.  Pinnliljan kan anpassa sig till olika förhållanden, den klarar sig på en skuggig plats om den inte får för mycket vatten. Växten trivs i rumstemperatur, det bör minst vara 10 grader. Bladen eller spjuten kan vikas eller modifieras.

Pinnliljan planteras om direkt när du fått hem den, nästa omplantering kan du göra när bladen ser ut att fylla ut krukan och det blir trångt. Pinnliljan trivs i sandiga, väldränerade näringsfattiga jordar, t ex Naturgödslad Såjord eller S-Jord. Bottna krukan med Lecakulor eller blanda jorden med Pimpsten för ökad dränering. När du tar skott eller sticklingar delar du växten vid rotklumpen.

Låt alltid jorden torka upp lätt mellan vattningarna. Under vintersäsongen räcker det att vattna ungefär en gång i månaden. På vår och sommaren kan du vattna växten varannan vecka. Om den får för mycket vatten finns det en risk att rötterna ruttnar.

Gödselvattna med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring en gång i månaden under sommarhalvåret. På vintern behöver den inget gödsel.

Pinnliljans blad är ganska böjliga, och kan därför formas eller flätas för att skapa intressanta former.

Sök