Hoppa över innehåll
Perenner

Riddarsporre

Delphinium

riddarsporre_delphinium-sp riddarsporre_delphinium-sp riddarsporre_delphinium-sp

Riddarsporrar är klassiska, ståtliga perenner med många stora blommor på resliga spiror. Lämpar sig i bakkant i perennrabatter eller tillsammans med buskar som ger stöd. Blommorna kommer i juni och augusti och de är klassiskt djupt blå i olika toner men finns även i vitt, rosa och lila.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

80-180 cm

Blomning:

Sommar

Växtzon:

1-3

riddarsporre_delphinium-sp riddarsporre_delphinium-sp riddarsporre_delphinium-sp

Riddarsporre är en given perenn i mormorsrabatter men även i kombination med rosor som ger stöd åt spirorna. Det finns många olika arter och förädlade hybrider i olika höjder och färger. Riddarsporre är ett måste i engelska trädgårdar. Lämpar sig både i grupp eller i stora perennplanteringar. Är också fin förvildad. Har ett vackert djupt flikigt bladverk i ljusgrönt som har ett eget prydnadsvärde.

De vanligaste blomfärgerna är blå och vit samt olika kombinationer av dessa. Även rosa och blåvioletta finns att få tag på. Sorten ”Pacific” ger de bästa snittblommorna och eternellerna. Härdighet beror på sort. Gillas av bina och andra pollinerande insekter. Växten är giftig, speciellt fröna. Riddarsporren vill stå soligt i en jord som är näringsrik och fukthållande. Vid plantering blanda upp befintlig jord med Naturgödslad plantjord. Planteringsavstånd 40–50 cm.

Riddarsporrarna blir höga och måste bindas upp i tid innan blomningen. Bind på olika höjder för att undvika att de viker sig när det blåser. Plantorna behöver mycket fukt på vår och försommar annars angrips de lätt av mjöldagg varma och torra somrar. Vattna om nödvändigt.

Förökas på våren genom delning eller från basalsticklingar. På våren täcks rabattytan med näringsrik R-dress. Återkommande blomning om vissnade blommor klipps bort.

Gödsla med Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Sök