Hoppa över innehåll
Prydnadsträd

Rönn

Sorbus aucuparia

I ett soligt läge blommar rönnbärsträd rikligt med stora gräddvita, starkt doftande blomställningar. De har ett skirt och vackert bladverk, och får en fantastisk färg på hösten.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

400-1200 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar

Rekommenderade produkter

Rönn kom till Sverige efter inlandsisen, och är ett träd inom familjen rosväxter. Den är Norrbottens landskapsträd och är släkt med oxel, men bladen skiljer sig åt då rönn är parbladiga. Rönn är ett litet träd som blir mellan 4-12m hög. Den är snabbväxande, och blir inte blir så gammalt (cirka 60 år). Eftersom de är lagom stora är de perfekta som träd i mindre trädgårdar. De lämpar sig väl i trädgårdens utkant, där de får bilda en mjuk övergång mellan trädgården och vilda.

På våren blommar rönn med många små blommor som sitter i klasar. De befruktas av flugor som dras till den speciella doften blommorna har, efter befruktningen bildas rönnbär som mognar på hösten. Det finns idag många olika dekorativa sorters rönn i handeln, där bären kan variera i färg från ljust vita, till aprikos, rosa, orange eller röda. Var inte orolig ifall den får dåligt med bär ibland, den bildar mycket blommor och bär vartannat år. Bären är viktig föda för övervintrande fågelarter, som på det viset sprider rönnens frön. På hösten får rönnens blad vackra höstfärger, från gulröda, klarröda, mörkröda och till och med nästan svarta löv, beroende på väder. På soliga platser får bladen sin vackraste röda färg.

Rönn är inte särskilt krävande vad gäller växtplats, och funkar upp till zon 5, kanske 6. Den växer i vilt tillstånd både på karga och frodiga platser. Vid plantering i en trädgård ska man tänka på att välja en så ljus och öppen plats som möjligt för att den ska komma till sin rätt.

Plantera rönn genom att gräva en fyrkantig grop, något djupare än krukans höjd. Lägg den urgrävda jorden på en pressenning, blanda i 30% Naturgödslad Plantjord och 30% Barkmylla med befintlig jord, placera trädet i gropen, och fyll med din jordblandning. Trampa till för att få bort eventuella luftfickor, och sätt dit trädstöd. Ifall du har rådjur eller harar som passerar din tomt behövs även gnagskydd. På våren kan den unga rönnen gödslas med Trädgårdsgödsel Spira.

Vill du ha en enstammig rönn ska de nya skotten beskäras vid marken under våren. Annars behöver inte rönn beskäras eftersom de är starka och friska träd.

De syrliga rönnbären innehåller mycket C-vitamin. De kan användas för att göra juice, sylt och gelé. Bärens surhet blir mildare efter den första frosten, därför brukar man säga att de ska skördas efter de har blivit frostnupna. Men det går också bra att lägga bären i frysen så de får en frostknäpp innan tillagning.

Med en rönn har du alltid fåglar i din trädgård på vintern!

Rönnen har varit en viktig växt i folktron, där den har betraktats som en magisk växt. Den sägs ha kraft att mota bort onda varelser om man hänger den innanför ytterdörren, och att som slagruta kunna leda en till vattenkällor.

Färska eller torkade rönnbär används mot förstoppning.

Här får du instruktioner om hur man gör en girlang av rönnbär.

Sök