Hoppa över innehåll
Inomhusväxter

Rumsazalea

Rhododendron simsii

Rumsazalea är en imponerande och rikligt blommande liten buske som odlas som krukväxt inomhus. På sommaren trivs den utomhus på en skuggig plats. Blommorna är stora och kan täcka hela busken. Blommornas färg spänner över ett spektrum av olika nyanser, från vitt till lila och rött.

Vattenbehov:

Fuktälskande

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40 cm

Färg:

Röd Orange Rosa Lila Vit Gul Gröna löv

Blomning:

Vinter

Rumsazalea är en del av släktet rhododendron, och tillhör familjen ljungväxter. Rumsazalea är lättodlad och har små, ovala, läderartade och mörkgröna blad. En gren producerar 2-6 stora blommor. Ett flertal sorter har kronblad som är flikiga, och ibland brokiga. Beroende på sort varierar växtens storlek och blommornas färg och form. Blomningstiden beror på vilken sort man har. Tidigare har rumsazalea endast funnits i handeln inför jul och mors dag, men nu kan man hitta den året runt.

Rumsazalea trivs på en skyddad plats utanför direkt solljus. Om den står i stekande sol vissnar blommorna och bladen börjar sloka. Den idealiska temperaturen för blomning är 10-18 grader. Vid temperaturer under 5 grader eller över 25 grader vantrivs den. Rumsazalea är en surjordsväxt, och bästa jorden att plantera den i är Rhododendronjord.

Rumsazalea får endast torka lätt mellan vattningarna, och den ska helst vattnas med mjukt kalkfritt rumstempererat vatten. Eftersom den inte klarar att torka ut, och inte heller tycker om att stå för blött, är det lättast att vattna den varje dag med en halv kopp vatten i ytterkrukan (mängden vatten kan variera beroende på krukstorlek och placering i rummet, anpassa mängden så att den inte blir för blöt). Om den har torkat kan du testa att rädda den genom att sänka ner krukan i rumstempererat vatten i 10-15 minuter. Rumsazalea tycker om att duschas innan blommorna spricker ut.

Under blomningsfasen behöver rumsazalea inte gödslas. Vissna blommor tas bort. Börja gödsla den med Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring cirka 1-2 månader efter blomningen.

Efter blomningen kan det vara svårt att få rumsazalea att återhämta sig. Ställ den gärna utomhus på en skuggig plats under sommaren, så hämtar den sig lättare. Om du minskar bevattningen kring augusti så börjar din rumsazalea att förbereda sig för vintervila. Kring september, flytta plantan till en ljus och sval plats som har en temperatur kring 10 grader. Efter ett par månader flyttar du in plantan i värmen igen.

Plantera om din rumsazalea i Rhododendronjord efter blomningen, ungefär vartannat eller var tredje år. Använd gärna en kruka av återvunnen plast och inte av terracotta, och lägg några centimeter Odlingssand på jordytan, så minskar risken att jorden torkar ut.

Kontrollera att den rumsazalea du vill köpa har stora, färgvisande knoppar för att vara säker på att den kommer att slå ut.

Sök