Hoppa över innehåll

Rhododendron och azalea

Bra jord, friska plantor, en grop och vatten- mycket mer än så behövs inte för att lyckas med din plantering. Vi har satt ihop enkla tips för för att dina plantor ska få bästa möjliga start!

Rhododendron och azalea är två underbara prydnadsbuskar som man ofta kan se i äldre trädgårdar men de förtjänar sin plats även i nya. Lättskötta, blommar tidigt och gröna på vintern- vad mer kan man önska?  De trivs både i kruka och i trädgården.

Rhododendron kan gärna placeras i grupper på platser med vandrande skugga, men inte i vindpinade lägen. Azalea är lövfällande buskar som ofta blommar på bar kvist på våren innan bladen kommer. De trivs även i lite ljusare lägen men kan gärna planteras tillsammans med Rhododendron. Rhododendron och azalea ska planteras i en djup fukthållande och torvrik jord med lågt pH-värde, under 5,5, t.ex Rhododendronjord.

Att tänka på före plantering

Gör en rejäl bädd av eller, minst 75 cm bred och minst 40 cm djup. Jorden ska vara mycket lucker så undvik att trampa för mycket i bädden.

Lyckas med din plantering av rhododendron

Rhododendron säljs alltid med klump eller kruka och kan planteras från vår till höst.

  1. Se till att plantorna är uppvattnade innan plantering.
  2. Plantorna placeras på den nivå de vuxit tidigare, rotklumpens övre yta skall endast komma en aning djupare än markytan.
  3. Vattna ordentlig och fortsätt vattna under torra perioder.
  4. För att hindra ogräs och uttorkning är det ett bra tips att täcka jorden med Täckbark eller vacker Dekorationsflis.

Ha rhododendron i kruka

Rhododendron och azalea är trevliga att ha i krukor på skuggiga platser. Men tänk på att de ständigt behöver fukt så välj rejält stora krukor och fyll med Rhododendronjord. Vattna ofta!

Beskärning av rhododendron

Rhododendron och azalea behöver normalt inte underhållsbeskäras. På våren avlägsnas torra och skadade grenar. Torra blommor tas bort för hand. Har buskarna blivit stora och glesa tål de att beskäras rejält. Det görs på våren och grenarna skärs av ovanför vilande ’ögon’ – gömda knoppar som kommer bilda nya grenar. Spara helst en gren med gröna blad tills nya grenar skjuter fram, då kan även denna gren tas bort. Gödsla ordentligt i samband med beskärning, ny näring behövs!

Vinterskydd

Städsegröna växter (=växter som behåller bladen året runt) behöver skyddas för vårvinterns uttorkande sol och vind. Skydda med skuggväv eller grankvistar. Täck med Täckbark redan på hösten, det minskar tjäldjupet. Bevattna med ljummet vatten i april eller början av maj, på så sätt tinas tjälen upp vid buskens rötter.

Gödsling
Ge näring på våren och försommaren, så som Trädgårdsgödsel Spira.På sensommaren kan du ge Trädgårdsgödsel Mognad, helst redan i augusti. Undvik kalkning eftersom rhododendron trivs i sur jord.

 

Sök