Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Silvermartorn

Eryngium giganteum

Silvermartorn är en uppseendeväckande silverfärgad växt med taggiga blad och blommor. Blommorna drar till sig mängder med pollinerare. Frösår sig själv om den trivs. En torktålig och vacker primadonna i trädgården.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

120 cm

Blomning:

Sensommar, Höst

Växtzon:

1-6

Silvermartorn räknas som en tvåårig ört men kan ibland leva fler år. Det är en hög, tistelliknande växt som är mycket tålig. Inuti de uppseendeväckande och taggiga foderbladen finns konformade blommor. Hela växten är silverskimrande med läderartade blad. Silvermartorn blommar rikligt och drar till sig mängder med insekter. Blommorna är vackra vinterståndare. Mycket stabil och stadig växt. Frösår sig själv och kan på så sätt flytta till den plats i trädgården den trivs bäst på.

Silvermartorn är en solälskande växt. Den trivs i sandig, porös, väldränerad jord, gärna kalkrik. Plantera den i U-Jord ifall den ska stå i en stor kruka, eller i Ros och Perennjord vid plantering i rabatt. Gödsla gärna med Trädgårdsgödsel Spira på våren, och Trädgårdsgödsel Mognad på hösten.

På våren kan du tillföra R-Dress för att addera mull och näring till perennrabatten. Silvermartorn är mycket torktålig, och blommar i juli-augusti. Blommorna älskas av bin, humlor och fjärilar. Den är tvåårig och självsår sig. Gigas betyder jätte, och växten blir hög upp till dryga 1 meter. Silvermartorn härstammar från Kaukasus, Armenien och Turkiet.

Förökas genom frösådd. Fröna behöver en köldperiod för att gro och det bästa är att så på hösten. Om du redan har planta i trädgården kan du ta tillvara på fröplantor under den.

Vacker som snittblomma och har lång hållbarhet, går att torka som eternell.

Sök