Hoppa över innehåll
Lökar och knölar

Snödroppe

(amaryllissläktet)

Galanthus nivalis

Skötsel- och planteringstips till Snödroppe

Att få syn på en rugge snödroppar, en av de första vårblommorna, ger en känsla av glädje inför att våren har kommit. Det kanske är därför som så många älskar snödroppen?

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

10-20 cm

Färg:

Vit Gröna löv

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Jord:

Barkmylla

Skötsel- och planteringstips till Snödroppe

Snödroppen tillhör amaryllissläktet, och härstammar från länder kring medelhavet och från Asien. Den har flera underarter och förädlade namnsorter, vilka har variationer i storlek och utseende. Snödroppen blommar mellan februari och mars, och förekommer i hela Sverige. Den tidiga blomningen är möjlig på grund av att snödroppen kan reglera sin växtsaft med hjälp av socker.

En snödroppe blir cirka 10-20 centimeter hög. Blommans stjälk saknar blad och växer upprätt, med en nickande vit knopp högst upp som liknar en droppe. Den har två blad som är cirka 5-7 mm breda, och har en trubbig topp. I början av blomningen är bladen korta, men växer sig lika höga som blomstjälken mot slutet av blomningen. Snödroppens vackra blomma tål att studeras riktigt nära. Den har 3st yttre kronblad, och innanför sitter tre mindre kalkblad som är kortare och har en liten grön fläck.

Snödroppe innehåller ämnen som irriterar huden, dessa ämnen sitter främst i löken.

Riktigt inbitna snödroppsälskare kallar sig med glimt i ögat för galanthofiler, efter blommans latinska namn. Många galanthofiler är ständigt på jakt efter sällsynta och vackra sorter.

Snödroppar gör sig väl i perennrabatten, eftersom de är de första att blomma innan andra växter tittar upp ur jorden. Senare på våren, ger de vika för andra växter att ta över. Det är även vackert att plantera snödroppar i gräsmattan, gärna under träd och buskar där snön smälter tidigt. Där snödroppe trivs sprider den sig med sidolökar och med frön. Snödroppens frön lockar till sig myror, som sedan sprider växten när de tar med sig fröerna.

Snödroppe trivs i både sol och halvskugga. På soliga platser blommar den tidigare. Snödroppe är en anspråkslös lökväxt vad gäller jord, eftersom den blommar medan luftfuktigheten fortfarande är hög på våren. Dock bör man undvika att plantera den i styv lerjord, eftersom lökarna riskerar att ruttna i den fuktiga leran. Jordförbättra planteringsplatsen med Barkmylla för att få en mer luftig miljö. Lökarna planteras i september, på ett djup av cirka 8-10 centimeter. Planteringsavstånd är 5-10 centimeter.

Gödsla jorden där du har planterat dina snödroppslökar under tidig vår med Trädgårdskalk, gärna på snötäcket för att kalken ska smälta lättare. När snön har smält, gödsla med Trädgårdsgödsel Spira.

Ungefär var tredje år har lökruggarna blivit så täta att de behöver delas. Efter delning brukar blomningen bli bättre.

Ta in några snödroppar och sätt i en liten glasvas. Det är så vackert att det kniper i hjärtat!

Sök