Hoppa över innehåll
Perenner

Stor ormrot

Bistorta officinalis

stor-ormrot_bistorta-major

Stor ormrot är en lättodlad perenn som är en god marktäckande och fungerar bra som undervegetation. Den passar även väl som solitärväxt, i grupp eller som kantväxt. Växten är marktäckande och klarar sig väl i konkurrensen med ogräs. Växten blommar i juni–juli med ljusrosa blommor.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

40-80 cm

Blomning:

Midsommar

stor-ormrot_bistorta-major

Stor ormrot har upprätta, tätt växande blad. En del av bladen växer som bladrosetter, några glest på stjälken. Bladen är ovala, med vassa spetsar, ovansidan mörkgrön, undersidan blåskiftande. De rosenröda eller ljusröda blomställningarna är upprätta och axformade. Blommorna är små. Växten förblir grön långt in på hösten. Bladverket blir 40 cm högt, blomstjälkarna stiger upp till 80 cm. Ormroten är härdig om den slipper stående vinterfukt.

Ormroten är anspråkslös vad gäller växtplats, den trivs i såväl sol som i skugga. I skugga tål den även torka. Jorden ska vara djup, mullhaltig och kalkad. Ormroten trivs även i lerjord. Jordförbättra med Planteringsjord vid planteringen. Planteringsavstånd 30 cm.

Ormroten kräver ingen särskild skötsel. Tidigt på våren kan rabatterna dressas med R-dress. Skär bort de utblommade blomstjälkarna för att förlänga blomningen. Växten förökas genom delning på våren.

Använd Trädgårdsgödsel Spira på vår och försommar och Trädgårdsgödsel Mognad efter midsommar.

Blommorna kan användas som snittblommor och som eterneller.

Sök