Hoppa över innehåll

Bevattning under semestern

Äntligen närmar sig en av de bästa tiderna på året: SEMESTERN! Dags att ta en paus, varva ned, ta det lugnt och ge sig av mot soligt väder, sommarstugor och bättre tider.

Men när man sysslar med trädgårdsodling är det kanske inte riktigt så enkelt ändå. Tomaterna har precis börjat sätta de första frukterna i växthuset. De behöver näring varje vecka och regelbunden vattning för att växa till sig och frodas. Växthusdörren behöver öppnas varje morgon och stängas igen på kvällen så att det inte blir för varmt eller för kallt därinne. Samma sak med fönstret till drivbänken där de prisbelönta blomfröna som du hade beställt, som just börjar ta sig håller på att avhärdas. Väderleksrapporten förutspår en värmebölja under de kommande fyra veckorna, så hur kommer din trädgård att klara sig medan du är borta?

Fråga en vän!

Jag utgår från att det finns lösningar på alla problem, självklart också när det gäller att få en trädgård att fortsätta frodas, inomhus och utomhus, medan man är i väg och jobbar på solbrännan. Det första du bör tänka på är definitivt att be en god vän eller granne (helst någon som har växter själv) att komma över och ta hand om all vattning i trädgården. Det kan dock kräva vissa förberedelser. Bjud hem personen några gånger så att han eller hon blir införstådd med vad som förväntas och visa dina bevattningsrutiner. Ge personen skriftliga instruktioner, så att du inte riskerar att hitta dina stenpartiväxter dränkta eller gurkorna torra och förbrända när du kommer tillbaka! Placera allting som behövs, som vattenkannor, gödselmedel och så vidare, på ett ställe där sakerna är enkla att hitta och inte behöver letas efter. Det kan betyda skillnaden mellan att du får hjälp nästa år igen, eller inte!

Självbevattning – en smart lösning

Genom att göra små hål i korken (eller i botten) på en stor PET-flaska, fylla den med vatten och placera den i jorden får du en källa till vatten åt plantor i flera dagar. Kom ihåg att dränka jorden ordentligt först, annars kommer flaskan snabbt att tömmas i den torra jorden. Du kan ta flera flaskor för att ge mer vatten åt de törstigare plantorna. Att placera krukorna i skugga på en bricka med sand som fylls på med vatten är också ett bra sätt att hålla plantorna spänstiga.

Det finns många bra automatiska bevattningssystem på marknaden som är tillgängliga för hemmaodlaren. Många kontrolleras av en timer, och en del av de dyrare varianterna styrs via ljus- eller temperaturgivare. De flesta bygger på principen med en ”läckande slang”, alltså helt enkelt en slang med pyttesmå hål där vatten kan läcka ut och rinna ned i jorden. Slangen läggs uppe på jorden mellan plantorna. Detta är perfekt för odlingslådor men passar även bra på friland där plantorna behöver vattnas regelbundet under torra perioder när regnet uteblir.

Andra system som är perfekta för krukor är droppbevattning som består av en större slang med massor av mindre slangar. Varje slang har ett droppmunstycke i änden. Droppslangarna placeras strategiskt i varje kruka eller i jorden runt plantorna och ger ett stadigt kontrollerat dropp av vatten till plantorna så länge de är påslagna. När du ser varje liten droppe åt gången långsamt släppa (hastigheten kan kontrolleras) kanske du inte tycker att det verkar göra någon större skillnad, men tro mig: det här är en av de mest effektiva och vattensnåla typerna av bevattning och du behöver bara vända ryggen till en stund så kommer jorden att vara helt genomdränkt.

För växthus, använd skuggväv eller skuggfärg för att hålla temperaturen nere. Väven kan även användas som en provisorisk dörr som bevarar värmen under natten så att du kan lämna den vanliga dörren helt öppen när du är iväg. Installera även automatiska fönsteröppnare så att luftcirkulationen hålls igång.

När det gäller plantor som står ute i öppen jord, så bör du redan under våren ha grävt ned massor med mull i jorden, den håller massor med fukt tillgänglig för plantornas rötter. Att täcka med mulch eller dress är ett annat bra sätt att bevara fuktigheten i en rabatt eller ett trädgårdsland, så ta med dress i din att-göra-lista till våren. Mitt bästa råd är annars att alltid vattna på natten när det är svalare!

Oavsett hur du väljer att göra, önskar jag en skön och avkopplande sommarsemester!

Sök