Hoppa över innehåll

Höst i trädgården

Vad är flottast med hösten? Det finns inga måsten. Den som har fått sitt trädgårdsbehov mättat kan lugnt luta sig tillbaka och samla lust inför våren. För den som inte får nog finns det precis hur många trevliga sysslor som helst att göra precis just nu. Här har trädgårdsinspiratören Emily Bratt skrivit ihop sina bästa tips för den sena trädgården. Och kom ihåg: allt som är gjort är gjort!

Text och bild: Emily Bratt

November brukar vara en fantastisk trädgårdsmånad. Den riktiga kylan och tjälen dröjer ofta fram till januari vilket gör att man faktiskt kan se på november och december som två bonusmånader. Bonusen är alltså att man kan fortsätta gräva och utföra diverse markarbeten (om det inte var solklart). Alla sysslor och moment som har med markarbete att göra, försöker jag göra nu; plantera, flytta och dela perenner i rabatterna, kruka in och flytta spontansådder som hamnat fel, rensa ogräs, skära rent trädspeglarna under fruktträd och buskar i ängsytorna. Givetvis planterar jag också vårlök nu – det är inte försent än!

Blomsterrabatter och en gång

Jag utgår alltid från min grundjord i mina olika ytor och rabatter. Idag bygger vi våra jordar och tar tillvara på allt avfall trädgården producerar under året, inkl. kompost och hönsbös hos mig. Sedan adderar jag olika jordkompositioner till dessa ytor, som jag tycker att min jord saknar. I den gyllene passagen har jag tex adderat en del Rhododendronjord till mina surjordsälskande växter.

Alla härliga jordslattar man står med från öppnade påsar använder jag i första hand när jag krukar in delade perenner eller spontansådder. Det blir kanon och jag tar i princip vad jag har över tex, U-jord, P-jord eller Ros & perennjord.

 

Blomstermorot i kruka och jordsäckar

Ett exempel på vad jag krukar in är spontansådder av Daucus carota blomstermorot. Vanligtvis brukar jag göra detta på våren när jag vårstädar i köksträdgården men allt jag kan göra nu är ju toppen!

Så här resonerar jag med blomstermoroten

Min köksträdgård där jag odlar sommarblommor och grönsaker har en 6-årig växtföljd. Blomstermoroten tillhör familjen flock (Apiaceae) och dom spontansådder som hamnat i rätt kvarter för nästa års rotation får stanna. Några exemplar grävs upp och krukas för att sedan till våren planteras ut där jag vill ha dom (här använde jag en slatt U-jord när jag krukade). Ett gäng grepar jag helt enkelt upp och tar ner till tunneln där jag kommer att dela hela kakan med småplantor och plantera ut direkt. Min förhoppning är att dessa kan blomma i tunneln redan i maj.

Plantera ranunkel och anemoner

Den gröna världen är oändlig och man blir aldrig fullärd. Detta år var första året för mig med ranunkler och anemoner. Så spännande och så klurigt. Man behandlar dem som en frostkänslig knöl tex en dahlia, trots att de faktiskt tål lite minusgrader. Jag beslutade mig precis för att göra ett experiment och börja driva dem nu istället för vår-vintern som man brukar göra. Det är viktigt att det inte blir för blött när man driver dem för då riskerar de att ruttna bort, därför använder jag S-jord. Alltså precis samma som när jag förkultiverar mina sådder.

Alla mina ranunkler och anemoner odlar jag i min växthustunnel. Där har jag använt olika kompositioner av lösjord, varav en bädd är av kross och biokol. Man kan och odlar ofta ranunkler och anemoner på friland. Jag har dom i tunneln då jag försöker få igång dem lite tidigare, med hopp om att de ska tillhöra vårfloret i min trädgård.

Jag kan inte få nog av rosor och jag har en helt ny yta på gång för detta syfte. Det ska också göras de kommande veckorna. Det är både krukodlade och barrotade rosor men oavsett, så grävs rejäla hål där den befintliga jorden blandas upp med Ros & perennjord.

Skapa en såkalender

Såkalendern kanske jag väntar något med men jag måste få tipsa om att lägga lite tid och göra en ordentlig sådan. Det är roligt men framförallt otroligt lärorikt då man faktiskt tvingas läsa på en del om varje växt. Hur många kategorier man väljer är givetvis upp till var och en men jag tycker ju fler desto bättre.

Jag har följande kategorier i min såkalender:

  • Familj
  • Vetenskapligt namn
  • Trivialnamn (svenskt namn)
  • Färg
  • Leverantör
  • Kategori
  • Såtid
  • Metod
  • Plats
  • Omskolning
  • Utvecklingstid
  • Skötselanvisning
  • Notering (sådatum, utplant. datum, blomsterdatum, vädernotering)

Härom veckan satte jag ihop en lista på trädgårdssysslor man kan utföra november-mars.

Jag jobbar i trädgården nästan året runt, det är bara sysslorna som varierar beroende på hur kallt det är. Givetvis har vi olika geografiska förutsättningar och jag bor på västkusten (zon 2). Här är några exempel på vad man kan roa sig med kommande månader:

Grävjobb av diverse slag: Förbereda köksträdgården inför våren. Markarbeten för nya ytor.

Plantering av vårlök, perenner, buskar och träd: Jag planterar året om så länge det inte är tjäle i backen.

Höst- och vintersådder av annueller

När det blir ordentligt kallt (om det blir det):

  • Slyröjning
  • Gör en såkalender
  • Inventera trädgården och skriv växtlistor
  • Läs trädgårdslitteratur och börja skissa på nya ytor
  • Lägg upp en skötselplan inför kommande året
  • Beskärningsarbeten
  • Fläta växtstöd
  • Förkultivering

Vet du inte var du ska börja eller vad du ska göra? Lugn, bara lugn för det vet jag. Om du bara ska göra en endaste sak i trädgården innan detta året är slut:
våga bryt gräsmattan och plantera en go buske.

 

Sök