Hoppa över innehåll

Odla paprika

Paprika är en grönsak som är enkel att odla själv. Perfekt att ha till sommarens grillkvällar och hösten middagar.

Paprikan härstammar från Sydamerika och hör liksom potatis och tomat till potatisväxterna. Paprikan är egentligen en frukt, men klassas vanligtvis som grönsak. Liksom dess hetare släkting, chilipeppar, älskar paprikan värme. Så för att lyckas med sin paprikaodling behöver du tillgång till ett varmt och ljust utrymme. Paprika har lång utvecklingstid och måste förkultiveras.

 

Odla paprika hemma

Paprika älskar värmen, så odla paprika helst i ett växthus eller på en varm uteplats eller balkong.

Hur odlar jag paprika?

Du kan så fröna i mars. Det brukar ta cirka 8 veckor från sådd till plantering. Så fröna i små krukor eller såbrätten, de behöver inte blötläggas utan du kan plantera dem direkt i jorden. Börja i en liten kruka med såjord där du sticker ner fröet cirka 1 cm.

Paprikafrön gror ganska enkelt och vill så snart de skjuter skott få ordentligt med ljus och vatten. Fröer gror vid + 22–25 grader. Låt dem växa tills de har fått några vanliga blad, omskola sedan i enliters krukor med Tomat- och chilijord. 

 

Rod_paprika

’Redskin’ är en paprikasort som är rund och kompakt och som passar bra för krukväxtodling.

Paprikablomma

Ett tips är att knipsa av den första blomman, vilket påskyndar förgrening och ger större skörd. Spara de tre starkaste skotten och stötta upp dem.

Var trivs paprikan?

Odla paprikaplantor på en ljus plats, enklast är att ha dem på fönsterbrädan till en början. Du kan använda växtbelysning vid behov. Ljuset gör så att plantorna växer sig starka. När plantorna har börjat växa är det viktigt att du stöttar upp dem med snören eller pinnar. Paprika gillar värme så placera plantan på den varmaste platsen på balkongen eller terrassen där det är lä, ifall du inte har ett växthus.

Det finns många olika paprikasorter. Vissa växer sig höga medan andra mindre och buskigare och passar bättre för krukodling. Börja odla paprika och testa dig fram med olika sorter tills du hittar din favorit!

Så sköter du din paprika

Paprika gillar inte när det är blåsigt så om du odlar på balkongen ska den stå i lä. Se till att jorden är väl uppluckrad och att den alltid är lite fuktig. Det är viktigt att vattna och gödsla paprikan regelbundet.  Håll uppsikt på bladlöss vid topparna. Bekämpa bladlössen genom att spraya med vatten och vid behov med såpvatten. Paprika kan även drabbas av spinn och annan ohyra.

Ta hand om plantan väl, vattna den och ge den näring så kommer du få motståndskraftiga plantor.

Plantor som inte mår bra och inte vattnas blir mer mottagliga för skadedjur. Men om du tar hand om dem väl så kan du njuta av dem hela sommaren lång.

 

Plantering av paprika

Paprikasorter som ger små frukter ger oftast en riklig skörd och passar bra att ha i krukor.

 

Skötselråd av paprika

Värme, vatten och näring – det är vad paprikan behöver.

 

Om du tar hand om paprikan väl och ställer den på en varm plats kommer du att få en fin skörd. Passa på att gödsla när du ändå vattnar, lägg gödsel i vattnet och vattna sedan.

 

Tips på när du ska skörda din paprika

Du kan skörda paprika innan de mognat helt för att påskynda utvecklingen av nya frukter. De gröna frukterna mognar i rumstemperatur.

 

Recept tips paprika

Pimientos de Padron är en spansk tapasrätt. Grön paprika stekt snabbt i olivolja och fingersalt som äts hela. Mums!

 

Skörda av din köksträdgård

Under den varma sommaren är det underbart att få njuta av ett fat fyllt med färgsprakande paprikor.

Njut av skörden!

Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den.

Det är också gott att marinera paprika. Förbered en marinad till paprikan bestående av olivolja, vitvinsvinäger och tillsätt vitlök, en nypa svartpeppar, honung och färska örter. Marinera i några timmar och njut av med en bit bröd.

 

Tips till sommarbuffén

Grillad paprika är gott att ha till sommarbuffén.

Sök