Detta behöver du:
Cirka 1 kg pumpa (t.ex. hokkaido) (cirka 600 g pumpapuré)
1 ägg
4–4½ dl) vetemjöL
¼ tsk svartpeppar,
½ tsk salt + mer till kokvattnet
20 salviablad eller timjankvistar
100 g smör
60 g (drygt 1 dl) parmesan
Så gör du:
-
Dela pumpan, ta bort fröna och skala. Skär i cirka 1 cm tjocka skivor och lägg på en bakplåtspappersklädd ugnsplåt.
- Grädda i 180 grader i cirka 30 minuter eller tills pumpan är mjuk.
- Mosa pumpan direkt på plåten med en gaffel eller potatispress. Låt svalna något.
-
Strö över mjölet och knäck ägget i mitten. Tillsätt peppar och salt. Blanda snabbt ihop till en deg och forma till en boll.
-
Dela degen i fyra delar och rulla ut delarna på ett mjölat bord till cirka 2 cm tjocka längder. Skär längderna 2 cm stora bitar och tryck lätt med en gaffel för att göra räfflor.
6. Värm smöret i en panna och tillsätt salviabladen. Lägg krispig salvian på hushållspapper och fortsätt bryna smöret tills det skummar och är gyllenbrunt.
7. Häll gnocchin direkt i det heta smöret och stek dem på hög värme i några minuter tills ytan blir lite krispig.
8. Lägg gnocchin på en tallrik, skeda över smöret, dekorera med salviabladen och riv över parmesan.