Hoppa över innehåll

Grönare gräsmatta

Med rätt näringsämnen och skötsel kommer du att kunna njuta av en underbar gräsmatta hela sommaren.

Kalka din gräsmatta

Passa på att kalka under vinterperioden december–februari 

Om jorden är kemiskt sur, det vill säga att den har lågt pH-värde, kommer mossan att trivas bättre än gräset. Det kan åtgärdas genom att man kalka gräsmattan så att pH-värdet höjs till 6–6,5 vilket är en bra nivå för att gräset ska trivas. Jorden behöver inte kalk varje år om det inte är så att jorden har väldigt lågt pH.

Tips: Sprid ut kalken direkt på snön. Den följer med ner i jorden när snön smälter.

Mossa i gräsmattan

Mossa växer redan vid 4 grader jämfört med gräs som börjar sin tillväxt när temperaturen är runt 10 grader. Det gör att gräsmattan kan se ut att vara full av mossa i början av säsongen. Har du en stark gräsmatta och sköter den, så kommer gräset klara av att konkurrera ut mossan. Om mossan tagit över och gräset är svagt behöver du göra en insats för att gräset ska få den kraft som behövs. För att lyckas behöver du först ta reda på orsaken till att mossan tagit över.

Gödsla din gräsmatta

Om du har mossa i gräsmatta beror det till 85 procent på att gräsmattan inte har fått tillräckligt med näring. Regelbunden gödsling är därför viktigt.

Gräset blir grönare och tätare och konkurrerar bättre ut både ogräs och mossa om du gödslar regelbundet. Gödsla en första gång när temperaturen stigit till runt 10 grader och gräset börjat växa igen. Använd Gräsmattegödsel Mossa om det finns mossa i gräsmattan. Använd annars Gräsmattegödsel Go!. Gödseln innehåller järnsulfat som gör att mossans gröna delar skadas, blir bruna och slutar växa. Gräset gynnas samtidigt av att det får mer näring och kan bilda bladmassa. Mossan ska inte rivas eller krattas bort såvida det inte är stora mängder av den – krattning kan tvärtom leda till att mossan sprider sig.

Tips! Ta bort ogräs innan du gödslar, även ogräset mår bra av gödseltillförsel.

Gödsla gärna i samband med regn eller vattna ett par timmar efteråt med en spridare för att undvika att gödseln bränner gräset och det blir bruna fläckar.

Det är bättre att gödsla lite många gånger än ett fåtal gånger med större mängd. Under perioden maj till och med juli bör man gödsla 3 gånger.

Klipp ofta men lite

När gräset har börjat växa ska det klippas och ju oftare gräsmattan klipps, desto tätare blir den, gärna var fjärde dag för bästa resultat. De flesta ogräs tål inte att bli nedklippta och försvinner efterhand. Undantag finns, ex maskrosor och grodblad som bör tas bort så fort man ser dem

Tips! Klipp oftare under fuktiga perioder och minska klippfrekvensen under torrperioder.

Vattna sällan men mycket

Gräsmattan kan bli helt gulbrun under en torkperiod, men blir grön igen när det kommer nederbörd. För en etablerad gräsmatta gäller sällan, men mycket. Vid vattning är det viktigt att ge gräsmattan en rejäl rotblöta 25–30 mm rekommenderas. Vattnar man i för små mängder blir gräset mer torkkänsligt. Det är bäst att vattna på kvällen då det avdunstar minst.

Toppdressa gräsmattan

Vissa ställen på gräsmattan belastas extra mycket och kan kräva lite extra skötsel. Toppdressning innebär att man krattar ut ett tunt lager med dressjord som innehåller mycket näring, mull och sand vilket gör att gräsmattan lättare håller kvar fukt och kan ta till sig näringen i gödslet. Man toppdressar i april-maj så snart gräset börjar växa. Toppdress är även bra för att jämna ut ytan och ge gräsfröna en bra såbädd.

Tips: En blandning av lika delar Dressjord och Stenmjöl slätar ut större gropar och ojämnheter i din gräsmatta.

Dressjord har flera bra egenskaper:

 • Jämnar ut gräsmattan
 • Kraftigt gödslad, innehåller näring, mull och sand
 • Gör så att mossa och ogräs inte trivs
 • Ger lucker jord som rötterna trivs i
 • Underlättar för nya skott att bildas
 • Motverkar filtbildning (döda växtdelar som samlas i gräsmattan och bildar bruna fläckar)

Så här gör du:

 • Skär upp ett hål i säcken och dra ut en sträng med jord på cirka fyra meter
 • Kratta eller räfsa ut jorden en meter åt sidan
 • Vips är fyra kvadratmeter dressade!

Vertikalskär och stödså

För att få ner luft till rötterna kan vertikalskärning göras på våren. Använd en vertikalskärare, grep eller spade. När rötterna skärs av stimuleras produktionen av nya rötter. Dessutom kommer mullen och sanden bättre ner i jorden.

Så här gör du:

 • Klipp gräset och kör sedan med vertikalskärare
 • Kratta bort mossa och annat som rivs upp
 • Stödså gräsmattan och sprid ut Dressjord

Tips: Passa på att vattna när det regnar för att ge gräsmattan en riktig rotblöta.

Sök