Hoppa över innehåll

Hållbara trädgårdar med mindre underhåll signerad Piet Oudolf

Vandalorums magiska förvandling från en enkel gräsmatta till en konstnärlig trädgård är signerad av Piet Oudolf. Med en masterplan för utomhusmiljön har han skapat en imponerande perennäng på 3 500 kvadratmeter. Genom att använda långlivade växter och hållbara metoder har trädgården blivit ett hav av färg och form som förblir vackert året om.

Från grusplan till vacker perennäng

Bland de ändlösa åkrarna i Värnamos utkant ligger Vandalorum, här möter man de fantastiskt vackra rödmålade torkladorna efter ett koncept av den prisbelönta italienska arkitekten Renzo Piano. Ett levande konstmuseum som har blivit ett måste för konst- och designälskare. Invigningen skedde 2011 och utvidgades 2017, detta är en magnifik plats, det enda som saknades vid denna tidpunkt var en detaljplan för utemiljön på dess 8,5 hektar. Innan förändringen välkomnades besökare vid entrén av en enkel gräsmatta och en grusplan för parkering.

– Vi kände att det var dags att förändra detta och förverkliga en långvarig dröm om att skapa en plats för konstnärlig fördjupning, lärande, kontemplation och lek, berättar Museichefen Elna Svenle

Piet Oudolf planerade 3 500 kvadratmeter i detalj

För ungefär fyra år sedan tog Elna kontakt med trädgårdsdesignern Piet Oudolf, och efter ett besök 2021 tackade han ja till att skapa en masterplan för hela utomhusmiljön på Vandalorum. Den första etappen av detta ambitiösa projekt, omfattande cirka 2 hektar, inkluderar en enastående entré där besökare kan känna inspiration och förankring vid ankomst och ha tid att reflektera när de lämnar museet.

Piet Oudolf tog itu med planeringen av den imponerande 3 500 kvadratmeter stora perennängen vid entrén. Genom att skapa en handritad illustration, där färgerna sprakar över växtbäddarna som i en skål fylld med färgglada karameller, sätter Oudolf tonen.

För honom är det inte bara imponerande skönhet som är viktig, utan även hållbarhet över tid. Genom att använda långlivade växter, som kräver minimal bevattning och naturligt förnyar sig när perennerna sprider sig, främjar han hållbara trädgårdar.

– Piet Oudolfs drivkraft är att skapa trädgårdar som tilltalar året om – inte bara under sommarmånaderna. Havet av växtskelett som står kvar i perennängen på hösten och vintern blir då skulpturala och ger en unik upplevelse, särskilt när dimman, rimfrosten och snön gör sitt intåg, berättar Elna.

Signaturjorden Trädgårdsjord E utgör grunden för resultatet

För att göra denna vision till verklighet valde Vandalorum att samarbeta med Hasselfors Garden för att välja den mest lämpade jorden för växtbäddarna. Piet Oudolf, tidigare involverad i planeringen av Skärholmens perennpark och den berömda Drömparken i Enköping, där signaturjorden, Trädgårdsjord E, användes som grund, valde nu en specialblandning av Trädgårdsjord E med makadam 4-8 för att skapa struktur i jorden och uppnå ännu ett fantastiskt resultat.

Hasselfors Garden förstod vad vi behövde. Lyhördheten, kunskapen och erfarenheten har gjort att arbetet känts tryggt under hela resan, säger Elna.

Växter för alla fyra årstider

Idag, när du besöker Vandalorum, möts du av över 100 olika sorters perenner som vandrar genom området. Sedan perennängen anlades i maj 2023 har besökare från hela norra Europa sökt sig hit för att uppleva detta monumentala konstverk.

– De söker njutning i det böljande landskapet, de skiftande siktlinjerna, växternas dofter och den artrikedom som nu präglar platsen, berättar Elna.

Varje växt har sina egna behov, och Oudolf är noggrann med att välja växter som kompletterar varandra och är intressanta under Sveriges alla fyra årstider. I perennängen kan du beundra solhatt, gul rölleka, ängsgräs, olika aster, alunrot och många fler perenner som förtrollar besökarna oavsett vilken tid på året de besöker.

Vandalorums trädgård är mer än bara en trädgård; den är en poetisk berättelse som naturen själv förmedlar. Det är en plats där konst och natur förenas i en perfekt harmoni och en påminnelse om skapandets kraft.

 

 

 

 

Sök