Hoppa över innehåll
Sommarblommor

Australisk pelargon

Pelargonium australe

Skötselråd och plantering av Australisk pelargon Australisk pelargon

En oförädlad vild pelargonart med söta, små vita blommor som svävar ovan mjuka och doftande pelargonblad. En art för samlare och pelargonentusiaster.

Vattenbehov:

Torktålig

Placering:

Sol

Höjd:

ca 30 cm

Blomning:

Sommar

Rekommenderade produkter

Skötselråd och plantering av Australisk pelargon Australisk pelargon

Australisk pelargon är en vild, oförädlad pelargonart som härstammar från södra och östra Australien samt Nya Zeeland. Den blommar med små vita till ljusrosa blommor med ofta mörkröda eller lila vener. Blommorna blir ca 1-2 cm stora. De lyfter ovan bladverket och ger ett näpet intryck. Bladen är hjärtformade, ca 4-7 cm breda, mjuka och doftande. Australisk pelargon passar att plantera i krukor inomhus, men den trivs även ute på sommarhalvåret. Det är en utmärkt blomma att ha på balkongen.

Australisk pelargon finns normalt inte i vanlig handel. Den drivs upp av pelargonspecialister eller delas mellan pelargonentusiaster.

Australisk pelargonen behöver näringsrik, luftig jord som Mårbacka pelargonjord. Den tål torka bra och bör torka ut något mellan vattningarna. Gillar att placeras i ljust, både i soligt- och halvskuggigt. Den australiska pelargonen tål blåsiga lägen.

Australisk pelargon bör stå ljust hela året. Den tycker inte om att stå mörkt under vintern som vanliga pelargoner kan göra. Beskär den inte lika hårt som den vanliga pelargonen, klipp bara bort vissna delar.

Gödsla med en svag dos av Växtnäring Grönska, Växtnäring Universell eller Ansvarsfull+ Blomnäring.

Förökas genom sticklingar på vår och sommar när den är i god växt. Sätt sticklingar i S-jord.

Vildpelargoner är roliga att samla på.

Sök