Hoppa över innehåll
Perenner

Backsippa

Pulsatilla vulgaris

Backsippan är en av vårens tidigast blommande perenner, blomningen kan börja redan i april när det precis börjar grönska. De stora klockformade blommorna är blålila, men det finns också röda eller vita varianter.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

15-30 cm

Färg:

Röd Lila Vit

Blomning:

Vår

Rekommenderade produkter

Backsippan är en av vårens tidigast blommande perenner, blomningen kan börja redan i april när det precis börjar grönska. De stora klockformade blommorna är blålila, men det finns också röda eller vita varianter. Mitt i blomman sitter en stor samling gula ståndare som lockar de första insekterna på våren. Backsippan är täckt av silverskimrande små hårstrån som skyddar växten under tuffare väderförhållanden. De smalflikiga, duniga bladen är matt gröna och utvecklas samtidigt som blommorna men är dekorativa hela säsongen. Blomstjälkarna är kraftiga och blir 15-30 cm höga. Efter blomningen i april-maj utvecklas mycket dekorativa, silvriga fröställningar som också har ett högt prydnadsvärde i rabatten.

Backsippan i naturen är fridlyst i hela Sverige men plantor går att köpa i trädgårdshandeln. Backsippan lämpar sig för plantering i stenpartier och rabatter på soliga platser med god dränering. Tillsammans med andra lågväxande perenner kan den även bli fin i krukarrangemang. Jorden måste ska vara väl genomsläpplig, i naturen växer backsippan på torra, öppna platser företrädesvis på kalkrik sandjord. Den tål torka mycket bra. Planteringsavståndet är 25 cm. Förbered jorden genom att blanda in Ros & perennjord och bygg gärna upphöjda bäddar med inblandning av grovt material som grus, lecakulor eller pimpsten för att få bättre dränering. Blanda även in Magnedol trädgårdskalk eller kornad kalk för att öka kalkhalten. Om backsippan planteras i kruka är det bra att blanda upp jorden med hälften pimpsten för att få en god dränering även under vintern.

Backsippan förökas från frön som bäst sås färska när de släpper från fröställningarna i juni-juli. Backsippan är långlivad och härdig när den etablerat sig på sin plats. Den ska inte grävas upp och flyttas, eftersom den har en  tjock och känslig huvudrot. Efter blomningen gödslas plantorna med Trädgårdsgödsel Mognad för att förbättra övervintringen. Backsippan är fullt härdig på väldränerad mark, men efter att marken fryser bör växten skyddas med täckmaterial som exempelvis Täckbark. Vinterskyddet bör tas bort tidigt på våren så att rotsystemet kan få vatten. Kalka med Magnedol trädgårdskalk eller kornad kalk vid behov.

Backsippa utsågs till Årets perenn 2023 med motiveringen:

Backsippa är en ljuvligt vacker, långlivad och härdig perenn som värmer våra hjärtan när vi behöver det som mest. Så snart trädgården vaknat ur vintervilan slår de stora, färgstarka blommorna ut. Fulla av liv i sig själva, men också genom de insekter som här bjuds på nektar och pollen vid en tid då tillgången är begränsad i naturen.

Sök