Hoppa över innehåll
Perenner

Bondpion

Paeonia x festiva

En rosa blommande bondpion samt knopp Bondpionblad samt knoppar

Bondpion, en av våra vackra gammeldags perenner. Bondpion är en mycket omtyckt mormorsblomma, som med sina stora blommor är en prydnad i försommarrabatten.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Halvskugga

Höjd:

50-75 cm

Färg:

Röd Rosa Vit Gröna löv

Blomning:

Försommar

Rekommenderade produkter

En rosa blommande bondpion samt knopp Bondpionblad samt knoppar

Bondpionen är den första sortens pion vi fick till Sverige. Den har funnits i våra trädgårdar sedan 1800-talet och är en älskad gammal perenn. Bondpionen är en korsning mellan två vildpioner, bergpion och Turkisk pion. Kärt barn har många namn, och bondpion kallas även för pingstros eftersom den blommar kring pingst i maj-juli. Bondpionen finns i en variation av färger, den vanligaste sorten har stora fyllda röda blommor som liknar 12-14cm stora bollar. Men den finns även med enkla blommor. Denna pion är mycket härdig, och klarar sig ända upp till zon 8 i skyddat läge. Den har en buskig form, gröna flikiga blad, och blir c:a 50-75 centimeter höga. Bondpionen härstammar från södra Frankrike och nord västra Balkan.

Bondpionen trivs i sol till halvskugga, och för att pionen ska trivas som bäst ska den planteras i djup, näringsrik, fuktighetshållande jord. Jorden får gärna vara lite lerblandad och kalkrik för att vara optimal. Blanda befintlig jord med Ros- och Perennjord för att jordförbättra planteringsplatsen. Om platsen är lerfattig kan du även blanda i granulerad Lera.

Bondpionen sköts bäst med att ge jämn vattning samt gödsling på våren med Trädgårdsgödsel Spira. 

Passa på att spara på frön när plantan har blommat över. Dessa planteras i kruka med P-Jord. Gräv ner krukan på en skuggig plats i trädgården, nästan i höjd med jordytan, och låt stå där tills fröna gror. Har du frågor om frösådd, kan du få svar här.

 

Blommorna på Bondpion är mycket vackra som snittblommor. Blanda gärna med lite skira växter samt gröna blad för en fantastisk bukett.

Få mer trädgårdsinspiration på instagram!

Sök