Hoppa över innehåll
Perenner

Daglilja

Hemerocallis sp.

daglilja_hemerocallis-sp-

Dagliljor är långlivade, härdiga och lättskötta perenner. Växer i täta bladruggar med smala blad som ger fin kontrast i rabatten hela säsongen. Det finns en bred palett med olika färger och storlekar på blommorna som bara är öppna en dag.

Vattenbehov:

Mellan

Placering:

Sol

Höjd:

50-100 cm

Blomning:

Sensommar

Växtzon:

1-5

daglilja_hemerocallis-sp-

Dagliljor hör faktiskt inte till liljesläkte och det gör att liljebaggar och kaniner låter dem vara ifred. De bildar stora och lättskötta bestånd i trädgården och vid vatten. Bladen är långa och smala och den täta växten ger god kontrast till andra växter. Kraftig rotstock. Blomman är stor och färggrann, vanligaste färgerna är gul, orange, vinröd, vit och rosa. Precis som namnet antyder blommar varje enskild blomma bara en dag men blomningstiden är lång eftersom nya blommor öppnar varje dag. Det finns mängder av sorter att välja mellan.

Härdigheten skiljer sig mellan sorterna men många klara att växa i hela landet. Höjden skiljer sig åt mellan sorterna, från lågväxande 25 cm till högväxande sorter uppåt 80 cm. Dagliljor är anpassningsbara, kan växa i både sol och halvskugga. De har inga större krav på växtplatsen och det finns sorter som klarar både torrare lägen och fuktigare jord, dock inte helt blöt jord.

Plantera i grupp, då plantorna blir stora och breda. För Dagliljan rekommenderar vi vår egen Ros & perennjord. Undvik att dela växten i onödan, den blommar först ett par år efter planteringen. Förökning görs genom delning på våren eller efter blomningen. Vattnas under torra perioder. Täckande växtsätt, som inte tillåter andra växter att konkurrera om platsen. Dressa tidigt på våren på med 3–5 cm R-dress i rabatten helst innan bladen kommer upp.

Gödsla en omgång med Kogödsel under våren. Har du en mer mager jord ska du också gödsla med Hönsgödsel.

Dagliljans blommor och knoppar är ätbara och det går bra att frysa in dem till vinterns maträtter.

Sök